• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Una Saga Serbica - folklor u baletankama

Autor Aleksandra Petrovski

Plesni spektakl "Igre i zvuci Balkana" trupe Una Saga Serbica premijerno je izveden u subotu u Beogradu.

 Una Saga Serbica - folklor u baletankama

Sve koji su mislili da "Hajde, Jano" ne može da se igra u baletankama ili na rolerima trupa Una Saga Serbica je razuverila.

Plesni, muzičko-vizuelni spektakl "Igre i zvuci Balkana", baziran na modernizaciji izvornih igara, etno muzike i vizuelnoj estetici sa ciljem da oživi, neguje i promoviše autentično nasleđe narodnih igara iz različitih delova Balkana, izveden je premijerno u subotu uveče u Centru "Sava".

Autorska ekipa

Reditelj projekta Una Saga Serbica je Boško Đorđević, kompozitor je Slobodan Marković. Koreografi su: Ana Krstić, Elena i Nebojša Gromilić, Mirko Knežević i Svetozar Krstić. Solisti su prvaci nacionalnog baleta Bojana Žegarac, Sanja Ninković, Milan Rus i Igor Pastor.

Zbog toga su proteklih meseci odabrani baletski igrači naporno učili folklor, a igrači folklora morali da savladaju elemente klasičnog baleta. Ali vredelo je, bar sudeći po stojećim ovacijama koje su dobili u punoj beogradskoj dvorani. Ni muškarci iz publike nisu imali problem da glasno priznaju: "sav sam se naježio".

Trupa od 49 igrača, među kojima su plesači raznih KUD-ova, Narodnog pozorišta, baletske škole "Lujo Davičo" i brojnih svetski priznatih plesnih škola, upriličila je 75 minuta odličnog performansa uz rumunske, mađarske, bugarske, vlaške, makedonske i srpske igre sa dosta nepravilnih ritmova.

U stilizovanoj narodnoj nošnji mladi umetnici igrali su uz promenjene aranžmane pesama: "Stani, stani, Ibar vodo", "Hajde, Jano", "Danče" Predraga Živkovića Tozovca, Luisovu "Oluju", "Biljana platno beleše", "Makedonsko devojče", "Jovano, Jovanke"...

Kako je to izgledalo pogledajte u video prilogu.

Nakon premijere u Centru "Sava", u planu su nastupi u većim gradovima Srbije i regiona, kao i gostovanja u Evropi i svetu. Ideja je da trupa postane profesionalna i da mladi igrači dobiju stalan angažman.

Tagovi

Komentari 16

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Arbajter Dusan

Zapanjen i zadivljen !!! Ovako nesto - prosto fantasticno !! Bravo....

vera

Prvi put sam odgledala snimak predstave Una saga Serbika u novogodišnjem programu, oduševljena sam. Nisam ni znala za ovu grupu. Fantastični su! Ponosna sam na ono kako se kaže " svetsko, a naše". Samo napred i koreografi i igrači!nadam se da ćete nam prirediti još puno ovakvih predstava.

Strpljenja

Žalosno je sto umetnici u Srbiji vrlo tesko prihvataju razlicita misljenja. Nemam problem da prihvatim kritiku. Savrseno je jasno da postoji nova energija, doduse uz stari-ali modernizovan scenski performans, na bazi igranja Kola, Riverdensa i sl. Poenta je sto je terminologija izuzetno pogresna, i sto nije sasvim sigurno koliko ce se ovo odrzati. Zvuci Balkana u amaterskim društvima su zapravo plašt za smeli miks razlicitih tradicija sto je ok na globalnom nivou. Muzika se siri i razvija, umetnici napreduju, plesaci plesu raznim tehnikama i svet se u tom smislu nezaustavljivo siri i briše granice. S druge stane ako se se suvise muzicki udaljimo od korena, dolazi do opasnosti od gubljenja nacionalnog muzičko plesnog identiteta. Treba biti obazriv po tom pitanju. Projekat je scenski efektan, a s druge strane nije originalan. To je fakat. Nastavite da razvijate ideje. A Makedonsko devojče je do bola smešno. Tu pesmu jos nije preradio samo neko na guslama. U užoj konkurenciji je i Jovano Jovanke. Sveža ideja?

SERIJE