• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Erika Džong: Buš je kao Milošević

Američka književnica Erika Džong, autorka svetskih bestselera, prilikom prvog susreta sa srpskim novinarimaodmah je iskoristila priliku da iznese svoje više nego negativno mišljenje o američkom predsedniku Džordžu Bušu.

Američka književnica Erika Džong, autorka svetskih bestselera, prilikom prvog susreta sa srpskim novinarima, koji je započeo sa dva sata zakašnjenja, odmah je iskoristila priliku da iznese svoje više nego negativno mišljenje o američkom predsedniku Džordžu Bušu.

Odgovarajući na pitanje kako bi opisala poziciju feminizma danas, ona je rekla da je svaka progresivna ideja, pa i ova, dugo bila skrajnuta u SAD, ali da se stanje menja i vreme progresivnih, liberalnih ideja se vraća.

"Previše puno godina je Džordž Buš na vlasti, a on ne samo da je idiot, već je za rat, za bombe, antifeminista koji govori da će osloboditi žene na Bliskom istoku čadora, a istovremeno kod kuće uskraćuje pravo ženama da odlučuju o izboru materinstva", rekla je Džong i dodala da "veruje u obnovu progresivnog vremena kada se Amerikanci oslobode Buša".

Književnica, čiji su romani doživeli milionske tiraže od časa kada je prvim "Strah od letenja" (1973) stekla globalnu popularnost, uprkos lošem iskustvu sa početka ovog putovanja, pošto je ceo jučerašnji dan provela na aerodromima jer je zakasnila na direktni let iz Pariza i uz to je ostala bez prtljaga, što je i bio razlog njenog kašnjenja na konferenciju za novinare u hotelu "Hajat", prvo je izjavila da je veoma srećna što je došla u Srbiju i u region u kome nije bila 25 godina.

Poslednji put je bila gost Struških večeri poezije i ponela je veoma lepe utiske.
"Kao američki pisac koji je došao u Srbiju želim da objasnim da američki narod, njegova velika većina, ne podržava više politiku koju vodi Buš i izvinjavama se svim Evropljanima što smo izazvali ovu sramotu da bacamo bombe na nedužne ljude", rekla je Džong.

"Ima puno nas koji mrzimo Buša i njegove bombe, a on je diktator koji je sličniji Miloševiću nego Klintonu i ne želim da se svi moji zemljaci osećaju krivim za ono što on radi", zaključila je Džong.

Odgovarajući na pitanja koje su se odnosila na njen književni rad, Džong je na pitanje šta joj je doneo uspeh odgovorila da je slava i blagoslov i prokletstvo, jer ako ste slavni onda gubite privatnost, a ona je neophodna piscu da bi stvarao. "Vremenom sam naučila kako da uskladim te dve suprotnosti", dodala je.

Na pitanje da li još piše poeziju, pošto je poslednju poetsku knjigu objavila daleke 1992. godine, Džong je odgovorila da uvek piše pesme i zahvalna je kada joj se neka "pojavi", pa je već dogovorila sa izdavačem da novu zbirku objavi 2008. Uz to je napomenula da ima sreću što ima izdavača za poeziju jer to niko ne želi da štampa u SAD.

Govoreći o knjizi na kojoj radi, Džong je otkrila da se vratila svojoj junakinji Isidori koja je sada napunila 60 godina i postala je baka, a ta priča je za nju veoma teška i zato radi na njoj već pet godina.

"Tek sada sam našla "ključ" i znam kako da je napišem, jer se junakinja suočava i sa smrtnošću. Omiljena opera mi je 'Don Djovani' i uvek sam želela da razumem šta znači kada on peva o smrtnosti", nastavila je Džong.

Ona je objasnila i šta je pisanje, "to je zastrašujući proces, a pisati knjigu je kao duga temperatura od koje se budite usred noći da zabeležite rečenicu koja vam je pala na pamet, a onda niste u stanju da napišete ni reč".

Veoma elokventna, Džong je slikovito opisala pisanje kao "bolest" dodavši da je "veoma bolno kada pišete istinu i iz srca jer ga onda secirate".

Džong će u Beogradu i Novom Sadu provesti naredna tri dana kao gost medjunarodne sportsko-kulturne manifestacije "Best vumen čempionšip" i izdavačke kuće "Alnari" koja je objavila njene tri knjige "Strah od pedesetih", "Deseta muza" i "U postelji sa demonom".

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE