• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istorija privatnog života u Srbiji

U Etnografskom muzeju otvorena je izložba "Mi smo zdravo što i vama želimo", kojom se kroz privatnu prepisku osvetljava jedan segment istorije privatnog života u Srbiji od sredine 19. veka do naših dana.

U Etnografskom muzeju otvorena je izložba "Mi smo zdravo što i vama želimo", kojom se kroz privatnu prepisku osvetljava jedan segment istorije privatnog života u Srbiji od sredine 19. veka do naših dana.

Izložba je plod saradnje Narodnog muzeja u Kruševcu i beogradskog Etnografskog, a autorke su muzejski savetnik kruševačkog muzeja Živka Romelić i viši kustos beogradskog muzeja Vesna Dušković.

Kako je Tanjugu rekla Romelićeva, ona je osmislila izložbu rukovodeći se idejom da bude jedna od pratećih muzejskih postavki za seriju knjiga o istoriji prvatnog života kod Srba koju objavljuje izdavačka kuća "Klio".
Izložba je prvi put postavljena u Kruševcu povodom održavanja godišnjeg sastanka Etnografske sekcije Muzejskog društva Srbije, prošle jeseni.

Romelićeva, koja je za postavku ove izložbe dobila najznačajniju muzejsku nagradu "Mihailo Valtrović", skrenula je pažnju na zanimljivu prepisku nekih poznatih ličnosti iz srpske istorije kao što je pismo Milice Kosanović bratu Nikoli Tesli iz 1893. u kome mu čestita krsnu slavu, zatim pismo koje je Mini Karadžić uputio muž Nikola Vukomanović ili prepiska Ive Andrića...

Ona je rekla da je najstarije pismo je iz 1865. godine, dok je na kraju izložbe mobilni telefon za slanje sms poruka koje se u suštini ne razlikuju po sadržaju od onih od pre jednog veka samo su "anzis karte" zamenjene najnovijim tehnološkim sredstvom kominakacije.
Za prezentaciju teme korišćen je materijal iz 11 muzeja u Srbiji, medju kojima su, pored Etnografskog i kruševačkog, Muzej grada Beograda, Muzej primenjene umetnosti, muzeji Nikole Tesle, Vuka i Dositeja, valjevski, kao i iz privatnih kolekcija.

Izložene su razglednice, raznovrsne čestitke, fotografije, veridbene karte, pozivnice za venčanja, pisma, dnevnici...
Izložba, koja je primer vrhunskog muzeološkog umeća i svakako je ne treba propustiti, otvorena je do sredine jula.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE