• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO TV: Predstava o junacima Prvog svetskog rata

Autori Marija Atanasković Autori Mladen Nikolić

"Saveznici nam se dive, kažu to su Srbi tvrdoglavi, nesalomljivi gospodari svojih njiva", izgovara Ivan Bosiljčić na probi pred premijeru predstave "Srpska trilogija" u Narodnom pozorištu.

Predstava Srpska trilogija po romanu Stevana Jakovljevića, u režiji Slavenka Saletovića, biće premijerno izvedena na Velikoj sceni 22. novembra, baš na Dan pozorišta.

Sam roman predstavlja romansiranu istoriju Prvog svetskog rata, ali se reditelj odlučio samo za poslednji deo trilogije u kojem naši vojnici već dve godine čekaju u rovovima na samo nekoliko stotina metara od neprijateljskih položaja da počne proboj Solunskog fronta.

Vršilac dužnosti direktora Drame, Spasoje Milovanović, ocenio je da je ova predstava veoma bitna za Narodno pozorište zato što se njome ulazi u obeležavanje stogodišnjice početka Prvog svetskog rata.

Reditelj Slavenko Saletović podsetio je da je Srbija u Prvom svetskom ratu mobilisala oko 700.000 ljudi, da je Albansku golgotu preživelo manje od 150.000, a da je u proboju Solunskog fronta učestvovalo 62.000 Srba.

"Tada je nemački kralj Vilhem poslao telegram pun gorčine bugarskom vladaru u kojem je napisao da je 62.000 srpskih vojnika odlučilo rat, a mi danas imamo situaciju da se potomci tih junaka stide svoje istorije, ili još gore, da je i ne poznaju", izjavio je reditelj.

Premijera  predstave dolazi neposredno nakon rezultata istraživanja koje je pokazalo da više od polovine našeg stanovništva ne zna koje godine je počeo Prvi svetski rat i dok se čitava Evropa već godinu dana sprema za obeležavanje.

Interesantno je da je glumac Ivan Bosiljčić koji tumači ulogu autora romana, koji je i sam bio na frontu, baš spremajući ovu predstavu saznao da mu je čukundeda bio nosilac Albanske spomenice.

"Mislim da nisu ljudi krivi što ne znaju takve stvari već obrazovni sistem koji je samo preleteo preko Prvog i zadržao se na Drugom svetskom ratu i događanjima u bivšoj SFRJ, kao i to što se, recimo, u mojoj kući pričalo samo o Drugom svetskom ratu", rekao nam je Bosiljčić.

Glumac je dodao da je bez obzira na ratnu tematiku predstave u njoj prisutno dosta humora i da iako su u pitanju vojnici koji su godinama odvojeni od svojih porodica svakodnevno na nišanu neprijatelja, oni se duhovito nose sa svim teškoćama.

U velikom, muškom glumačkom ansamblu osim Bosiljčića, uloge vojnika i oficira igraju Vuk Kostić, Vuk Saletović, Bojan Krivokapić, Pavle Jerinić, Milenko Pavlov, Stefan Buzurović i drugi.

Članovi ansambla smatraju da predstava budi nacionalni ponos, ali i poziva na odmerenost u tretiranju velike teme. Za jedne je ona antiratna jer prikazuje kako su "solunci" bili malo spremni, a malo primorani na ogromne žrtve, dok za druge izaziva asocijacije na borbu Spartanaca kod Termopila.

Karte za premijeru i reprizu već su rasporedate.

Kako je izgledala proba, pogledajte u našem prilogu

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ika

Treba se jos vise baviti ovom temom, najslavnijim delom nase istorije. Sigurno idem da gledam ovu predstavu!

SERIJE