• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zoran Todorović peva u rodnom Beogradu

Izvor MONDO/Tanjug

Svetska operska zvezda u subotu će održati koncert na Kolarcu.

Tenor koji nastupa na najvećim operskim scenama u svetu Zoran Todorović održaće prvi solistički koncert u rodnom Beogradu posle više od 20 godina od kako živi u inostranstvu, u subotu, 7.decembra u Kolarčevoj zadužbini u okviru ciklusa Velikani muzičke scene.

Urednik Centra za muziku Kolarčeve zadužbine Mima Lazarević organizovala je večeras u beogradskom Art hotelu u centru grada susret novinara sa Todorovićem, pevačem koji je pođednako očarao Ameriku, Evropu i Aziju a ostao je nepoznat publici u Srbiji.

Todorović peva u subotu, kako je rekao, upravo zahvaljujući velikom trudu i zalaganju urednice najpopularnijeg ciklusa koncerata u Beogradu Velikani muzičke scene Lazarević koja mu je pružila priliku da napravi koncert kakav želi.

"Pesme koje sam do sada na koncertima pevao uz pratnju nekog od pijanista, obično iz zemlje u kojoj nastupam, sada ću prvi put pevati drugačije, sa 15 članova gudačkog orkestra, imao sam tremu a imali su i oni na prvoj probi ali već drugi dan je bilo izvanredno", ispričao je Todorović.

Todorović je briljirao kao Pinkerton u "Madam Baterflaj" u Bečkoj državnoj operi, Državnoj i Nemačkoj operi u Berlinu, plenio na vodećim svetskim pozornicama kao Rodolfo u "Boemima", Lenski u "Evgeniju Onjeginu", Alfredo u "Travijati", Don Hoze u "Karmen", za koncert u rodnom gradu odabrao je premijerni program, nešto novo i za opersku scenu Evrope.

Uz 15 članova kamernog orkestra Gudači Sv. Đorđa premijerno će izvesti dela u obradi za glas i kamerni orkestar, u aranžmanu Vladimira Koraća. Pevaće najlepše solo pesme i arije italijanskih majstora Pučinija, Belinija, Tostija i Verdija uz Gudače sa puno emocija, onako kako dve decenije gradi svoju opersku karijeru.

Partner operskim divama kao što su Edit Gruberova, Džun Anderson, Violeta Uramana, Elena Garanča, Sonja Ganasi, Todorović je stekao međunarodni ugled u operskom svetu izuzetnim nastupima.

Pevao je u vodećim pozorištima kao što su Berlinska državna opera, Bečka državna opera, San Francisko Opera , Los Anđeles opera, Opera iz Marseja, Rojal Opera, Kovent Garden.

Nakon započetih muzičkih i vokalnih studija u Beogradu, diplomirao je na Visokoj školi za muziku u Frankfurtu i kako je rekao, prekinuo je kontakte sa Srbijom, nije imao pedagoga koji bi se zalagao da se on vrati i pokaže šta je postigao a sam nije imao vremena ni želje da se nekome dokazuje. Čekao je poziv koji se desio pre dve godine kada je nastupio sa Željkom Lučićem na Gala koncertu u Beogradu.

O predstojećem koncertu sa Gudačima kaže da ga mnogo raduje jer imaju program specijalno napravljen za tu priliku, snimiće promotivni materijal i ponuditi svojim agentima i festivalima u Evropi.

"Za mene kao srpskog tenora mogućnost da napravim koncert sa muzičarima iz mog rodnog grada mnogo znači, ranije nisam imao takav osećaj, sada sam ponosan što imamo takve muzičare", rekao je Todorović.

Dve decenije na operskim scenama nisu umorile Todorovića jer je pevao umereno, nije zapostavljao privatni život. Važno mu je što je nedavno mogao da proslavi 17. rođendan svog sina jer "ima luksuz" da u novembru i decembru peva sa velikim razmakom.

Godišnje održi 40 operskih predstava i deset koncerata, uloge su različite i godišnje peva tri nove uloge što je, kako je rekao, veoma naporno.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE