• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Muzej afričke umetnosti - muzej godine

Muzeji afričke umetnosti u svetu su impozantni po svojoj arhitekturi, kolekcijama, stručnim timovima... Ipak, beogradski Muzej opstaje zahvaljujući specifičnoj žanrovskoj aktivnosti - izložbama koje redefinišu afričku tradiciju, piše "Glas javnosti".

Muzeji afričke umetnosti u svetu su impozantni po svojoj arhitekturi, kolekcijama, stručnim timovima... Ipak, beogradski Muzej opstaje zahvaljujući specifičnoj žanrovskoj aktivnosti - izložbama koje redefinišu afričku tradiciju, piše "Glas javnosti".

Muzej afričke umetnosti, jedina institucija u regionu koja se bavi isključivo afričkom umetnošću dobitnik je prestižne nagrade Muzej godine 2007. koju je ovoj instituciji dodelio Nacionalni komitet ICOM-a (Medjunarodni savet muzeja). U toku je "Afro festival", proslava jubileja tri decenije postojanja Muzeja, na kom su predstavljene tradicionalne i savremene kulture Afrike.

Direktorka muzeja, Narcisa Knežević-Šijan za "Glas javnosti" kaže: "Beogradski Muzej afričke umetnosti je odjek velikih interesovanja za Afrikom koje vladaju u svetskim metropolama", dodajući da Muzej "opstaje jer ima specifičnu žanrovsku aktivnost".

O nagradi ICOM-a, koja je ujedno i nagrada novom konceptu muzeološkog pristupa, direktorka Muzeja afričke umetnosti kaže: "I muzeji se moraju prilagodjavati vremenu i tržištu. Puka etnografija više nije dovoljna. Zato je Muzej upriličio niz gostovanja stranih kustosa i umetnika, kakvo je bilo i gostovanje Bartelemija Togoa, Kamerunca koji živi i radi u Japanu. Togo je svetska zvezda. Preorijentisali smo se na gostovanja i predstavljanje savremenih umetnika koji reinterpretiraju afričku tradiciju. Projekat našeg kustosa Ane Garić "A u B - Afrikanci u Beogradu" otvorio je ovogodišnji Afrički festival u Gracu. U saradnji sa fotografom Nebojšom Babićem, Ana je predstavila naličje života Afrikanaca u Beogradu, postavljajući mnoga pitanja o uvreženim stereotipima i predrasudama. Sa tim projektom ćemo gostovati u Napulju, Barseloni i drugim evropskim gradovima. Afro festival 2006 smo otvorili instalacijom Zorana Naskovskog "Crno, crveno i belo", za koju je dobio nagradu Oktobarskog salona. Naskovski je pozvan na Venecijanski bijenale na lični poziv selektora Roberta Stora, predsednika žirija za nagrade Salona. Instalacija Naskovskog je multimedijalni projekat sa tonskim zapisima bluza, u izvornim interpretacijama američkih crnaca, berača pamuka i zatvorenika. U 2006. smo počeli eksperimentalni umetnički program "Obojeni svet", urednika Mihaela Milunovića. Recept uspeha je prikazati aktuelnu produkciju koja se inspiriše Afrikom paralelno sa istorijskim eksponatima. Ja i stariji kustos Nataša Ristić smo osetile da je preko potrebno menjati dosadašnju muzejsku praksu, da se mora učiniti jedan ozbiljan iskorak ka savremenom stvaralaštvu koji će afričku umetnost približiti novim generacijama".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE