• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poljska dobija muzej jevrejske istorije

Poljski predsednik Leh Kačinski položio je kamen temeljac muzeja posvećenog istoriji Jevreja u Poljskoj, koji će biti podignut u bivšem getu u Varšavi.

Poljski predsednik Leh Kačinski položio je kamen temeljac muzeja posvećenog istoriji Jevreja u Poljskoj, koji će biti podignut u bivšem getu u Varšavi.

"Tokom 900 godina naše istorije su se preplitale. Bilo je boljih i lošijih perioda. Istorija poljskih Jevreja deo je istorije moje zemlje i mog naroda. To je istorija čiju uspomenu treba da čuvamo", izjavio Kačinski.

Podizanje muzeja u poljskoj prestonici tim pre je opravdano što je Varšava pre holokausta i Drugog svetskog rata bila najveći jevrejski grad u Evropi, istakao je Kačinski.

Poljski predsednik je takodje rekao da je ubedjen da će muzej omogućiti medjusobno pomirenje Poljaka i Jevreja i bolje poznavanje njihove zajedničke istorije, prenele su agencije.

Mnoge visoke ličnosti prisustvovale su u utorak svečanom postavljanju kamena temeljca, medju kojima veliki rabin Tel Aviva Meir Lau i veliki rabin Poljske Mihael Šudrih, bivši nemački predsednik Rihard fon Vajzeker i evropski komesar za regionalnu politiku Danuta Hibner.

Izgradnja muzeja počeće početkom iduće 2008. i trajaće dve godine.
Projekat finansiraju privatni donatori, neke fondacije iz Nemačke, poljska vlada, grad Varšava i Evropska unija. Troškovi se procenjuju na 26 miliona evra.

U osam tematskih sala posetioci će se prvo upoznavati sa dolaskom u Poljsku Jevreja progranih iz Španije i njihovim uspešnim razvojem sve do perioda izmedju dva svetska rata. Dve poslednje sale biće posvećene holokaustu i periodu posle Drugog svetskog rata.

Oko 3,3 miliona Jevreja živelo je 1939. godine u Poljskoj, od kojih 400.000 u Varšavi. Jevrejska zajednica činila je 10 odsto stanovništva u zemlji i trećinu žitelja glavnog grada.

Od srednjeg veka Poljska je bila utočište Jevreja prognanih iz Španije, Rajnkog područja i Francuske.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE