• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Narodnom pozorištu zadovoljni sezonom

Upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić izjavio je u četvrtak da je vrlo zadovoljan proteklom sezonom u nacionalnom teatru, čija su tri ansambla - Drama, Opera i Balet izvela 441 predstavu pred više od 150.000 gledalaca.

Upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić izjavio je u četvrtak da je vrlo zadovoljan proteklom sezonom u nacionalnom teatru, čija su tri ansambla - Drama, Opera i Balet izvela 441 predstavu pred više od 150.000 gledalaca.

"Imali smo 14 premijera i obnova, 20.000 posetilaca više nego u prethodnoj sezoni, a popunjenost naše dve sale iznosi više od 80 posto", istakao je on na konferenciji za novinare, dodajući da će sezona zvanično biti završena gala koncertom 1. jula.

Savić je ocenio da je vrh sezone bila premijera "Veselih žena Vindzorskih" Vilijema Šekspira u režiji slavnog gosta iz Češke Jiržija Mencla.

"Potrebni su ozbiljni zahvati na zgradi. Nadamo se da će Ministarstvo imati sluha i staviti Narodno pozorište, kao i Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada na listu prioriteta kod dodele sredstava", rekao je on.

Direktor Drame Božidar Djurović istakao je da su nove predstave igrane isključivo "sa glumačkim kapacitetom" Narodnog pozorišta zbog materijalnih razloga, ali i zato što su te predstave najgledanije ("Vesele žene Vindzorske" i "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja"), dodajući da to ipak ne znači da je nacionalni teatar zatvoren za saradnju sa glumcima van svog ansambla.

On je podsetio da su od ove sezone članovi Predrag Ejdus, Olga Odanović i Milan Gutović, a u toku su pregovori sa Nebojšom Dugalićem.

Za sezonu 2007/08, koja počinje 1. oktobra, Drama sprema premijere "Opasne veze" u režiji Stevana Bodrože, "Car Edip" u režiji Vide Ognjenović, "Talenti i obožavaoci" u režiji Slavenka Saletovića...

V.d. direktora Opere Dragan Stevović istakao je da je taj ansambl imao četiri premijere, od kojih dve kao koprodukcije, što je bilo novo iskustvo, mada je odavno praksa u svetskim operskim kućama.

Kao poseban uspeh on je izdvojio gostovanje opere "Pajaci" na Kipru, koje je otvorilo vrata i za naredne nastupe u inostranstvu.

Početkom oktobra biće premijerno izvedena opera "Nabuko", a režiraće gost iz Bugarske Ognjen Draganov. Stevović je najavio i premijeru "Aide", u koprodukciji sa Sava centrom do kraja godine, a zatim su u planu i opere "Don Paskvale" i "Verter".

Direktor Baleta Konstantin Kostjukov ocenio je da je ovo bila naporna i lepa sezona, koja je započela sjajnim gostovanjima u Kanadi i Rimu. On je istakao da je nastavljena vrlo korisna saradnja sa pedagozima iz Francuske i Rusije, kao i sa stranim koreografima.

Izvedene su dve premijerne obnove predstava, a 22 mladih igrača imalo je individualne premijere u odredjenim rolama u predstavama na stalnom repertoaru.

Za narednu sezonu Kostjukov je najavio premijere baleta "Don Kihot" u koreografiji gosta iz Rusije Vladimira Vasiljeva, a zatim i "Život Bore Stankovića" u koreografiji Lidije Pilipenko.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE