• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Smoki", hvala!

 Predrag Vujić
Autor Predrag Vujić

Velikan srpske i jugoslovenske kinematografije poklonio Kinoteci sva priznanja koja je dobio tokom duge karijere glumca, reditelja i producenta. Milena Dravić za MONDO: "Ljubiša je posvećenik". Puriša Đorđević: "Gde nas vodiš na večeru?"

 "Smoki", hvala!  Izvor: MONDO/Petar Stojanović

Suze slavnog reditelja Puriše Đorđevića dok je u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke prikazivan kratak film o Ljubiši "Smokiju" Samardžiću, pošalice, aplauzi, emocije... dovoljno su govorili o onome što se dogodilo u sredu uveče u Beogradu.

Veliki kulturni događaj od značaja za istoriju srpske kinematografije!

Ljubiša Samardžić, glumac, reditelj i producent, poklonio je Kinoteci sva priznanja i nagrade koje je dobio tokom 55 godina karijere, a među njima je i ona koja je dobio 1967. godine na festivalu u Veneciji za lik "Malog" u remek-delu Puriše Đorđevića "Jutro".

"Copa Volpi", nagrada AVNOJ-a, nagrada "Pavle Vuisić" za životno delo, šešir lika "Roka" iz "Kuda idu divlje svinje" i mnoga druga priznanja ubuduće će se čuvati u Kinoteci.

Više od 100 filmova i uloga u televizijskim serijama ostvario je Ljubiša Samardžić, koji je svojevremeno došao u Beograd iz Niša (rođen je u Skoplju 1936. godine) sa "zavetom" svoje majke da upiše Pravni fakultet, ali se on zaljubio u glumu.

I dobro je izabrao.

Od predstave "Sabinjanka" koju je dobio još kao student prve godine filmske i pozorišne akademije, preko uloga u filmu "Prekobrojna", "Kozara", "Jutro", "Diverzanti", "Bitka na Neretvi", "Kuda idu divlje svinje", "Sutjeska", "Valter brani Sarajevo", "Ljubavni život Budimira Trajkovića", "Specijalno vaspitanje", "Lude godine", "Moj tata na određeno vreme", "Šećerna vodica", "Nije lako sa muškarcima", potom serija "Vruć vetar", "Bolji život"...



Reditelj Slobodan Šijan govorio je na svečanosti u Kinoteci. Dobio je poziv od Samardžića, iako njih dvojica nikada nisu radili zajedno. Šijan ga je zvao kada je snimao i "Ko to tamo peva?" i "Maratonci trče počasni krug", ali je Ljubiša tada bio angažovan na drugim projektima.

"Možda si me zato i zvao, jer da smo radili sigurno bi mi sad tražio neki zaostali honorar", nasmejao je Šijan i Samardžića i ostale.

U ozbiljinijem tonu, Šijan je u superlativima govorio o Samardžiću, upotrebljavajući reči poput: "zvezda", "veliki glumac", "veličanstvena filmska karijera".

"Kada sam gledao 'Prekobrojnu' to me je zaopravo i privuklo filmu. Gledajući Milenu i Smokija u tom filmu, čak sam mislio da je Omladinska radna akcija neka super stvar. Kasnije, kada sam bio na jednoj od njih, uvideo sam da nije. I tada sam, zapravo, shvatio razliku između filma i stvarnosti", rekao je Šijan i dodao: "Ti si nas, Ljubiša, ubedio da verujemo tvojim likovima, dominirao si glumačkom scenom, donosio si taj zaratni optimizam balkanskog čoveka".

Koliko su likovi koje je izneo Samardžić bili ubedljivi, govori i ova Šijanova rečenica:

"Kako je 'Šurda' (serija "Vruć vetar"), često su me pitali u inostranstvu".

Za tu ulogu Samardžić je svojevremeno na jednom rimskom festivalu dobio nagradu najbolji glumac Evrope.

A šta je Ljubiša Samardžić između ostalog poklonio Kinoteci, govori i to što je Šijan pročitao listu svih glumaca koji su dobili nagradu Venecijanskog filmskog festivala. Pogledajte i vi neka od njih:

Odri Hepbern, Lesli Hauard, Bet Dejvis, Vivijen Li, Ingrid Bergman, Sofija Loren, Širli Meklejn, Toširo Mifune, Bert Laknester, Ani Žirardo, Žerar Depardje, Marčelo Mastrojani, River Finiks, Džek Lemon, Lajam Nison, Katrin Denev, Bred Pit, Ben Aflek, Helen Miren, Filip Simor Hofman...

Legendarni reditelj Puriša Đorđević voli da se šali. Tako je i počeo govor:

"Kinoteka nije mogla da nadje boljeg đuvegiju od Ljubiše, koji je u brak uneo sve ove nagrade".

A onda se prisetio te 1967. godine i odlaska na Venecijanski filmski festival...

"Pravo da vam kažem, mi uopšte nismo gledali film, kupali smo se, kad ono trče reporteri ka nama, viču: 'Filmiko', 'filmiko', 'najbolji, najbolji'... Dobili smo 'Kopo Volpi', a mi ne smemo da se vratimo u Beograd, jer je glasnik Komunističke partije 'Borba' počeo napad na film 'Jutro' u stilu to je kontrarevolucija, napad na Tita... Tada je 20 generala tražilo moju privatnu adresu, a ja tada nisam imao ni stan... Tek kasnije sam dobio novac za scenario i režiju i otišao sam sa prijateljem na večeru u pariski restoran 'Raspućin'. Nego, Ljubiša, gde nas ti vodiš na večeru?", nasmejao je sve u sali Puriša Đorđević.

19. 11. 1936. Ljubiša Samardžić
Izvor: MONDO/Petar Stojanović

Ljubišu smo gledali u raznim ulogama. Ali, ko je zapravo Ljubiša Samardžić? Da li smo pravog Ljubišu ikada upoznali u bezbroj uloga u kojima smo ga gledali?

O tome za MONDO priča njegova supruga, životna saputnica Mirjana Samardžić:

"Sve ono što ste videli u likovima, sve ono što je plemenito, toplo i ljudsko to je u njemu i to provejava u mnogim ulogama. Ne znam da li ste zapazili, ali on nikada nije igrao negativce i nije igrao ljubavnike, što ne znači da nije mogao da ih igra".

Kada je bilo najteže biti supruga Ljubiše Samardžića?

"Najlakše je bilo kad je bio glumac, bio je čovek koji je mogao da planira svoje vreme, onda je otišao u producente, da bi zatim počeo da režira, to je već bila teža varijanta. Te tri profesije su njega objedinile, a ja imam utisak kao da sam se tri puta udavala", odgovara Mirjana kroz osmeh.

Ljubiša Samardžić je za partnerke imao najlepše žene domaćeg glumišta: Milenu Dravić, Nedu Arnerić, Vesnu Čipčić... Da li ste ikada bili ljubomorni?

"Ma, nee, nisam. Milena mi je kao sestra, Nedu znam još kad je bila devojčica i ona mi je bliska. Znate, mi smo iz jednog vremena kada su se ljudi družili i više poštovali. Sada živimo u vremenu kada niko nema vremena ni za koga, pa ni za kolege. Mi smo putovali, družili se...", odgovara Mirjana Samardžić.

Kako ste vas dvoje uspeli da ostanete toliko dugo zajedno? Kakva je vaša poruka za mlađe generacije?

"Morate voleti nekoga za koga se venčavate. Ne smete biti iskvareni, ne smete kalkulisati. Morate da radite sve ono što ste radili i prvog dana. Evo, Ljubiša kada ne snima, pojede nešto toplo, nešto što voli... Ugađamo jedno drugom i ti trenuci govore o onome što osećamo jedno prema drugom. Sva ta kalkulantnost današnjih generacija, nažalost, dovodi do čestih raskola, nesrećnih ljubavi. Volela bih da se taj odnos prema ljubavi promeni", kaže Mirjana Samardžić.

Isto pitanje imali smo i za Milenu Dravić. Ko je Ljubiša Samardžić?

"To je čovek ogromne energije, ogromnog znanja, obrazovanja. On voli muziku, strahovito je dobro poznaje, , voli slikarstvo, sa njim možeš da govoriš na milion tema. Imao je ogromnu energiju i snagu da izgura u ovakvim uslovima sve te velike poslove. Bio je pre svega organizovan, jer jako je važno biti organizovan u svom poslu, naravno, žrtvovao je sebe u mnogim slučajevima. Išao je dalje i pored ličnih gubitaka. Entuzijasta nije dobra reč za njega. On je posvećenik", rekla je za MONDO Milena Dravić.

Ako biste morali da izdvojite jedan film sa Ljubišom koji bi to bio?

"'Prekobrojna'. Taj film nas je oboje izbacio u orbitu, to je neki naš lični pečat. Mislim da je trebalo da uradimo još neki film zajedno kao partneri, možda će se to i desiiti, još nije kasno da odradimo to. Ono što smo igrali igrali smo dobro, bili smo dobri partneri i prijatelji, nismo izneverili jedan drugog".

Njih dvoje su glumili i u ratnom spektaklu "Bitka na Neretvi" Veljka Bulajića. Taj film je tada bio nominovan za Oskara za strani film. Da li je moguće nešto tako ponoviti?

"Ne, to je definitivno nemoguće za dugo vremena. Ljubiša je mogao da uđe u nominaciju, kandidaturu sa svojim filmom 'Ubistvo sa predumišljajem', ali su se na žiriranju u Akademiji desile neke neprijatnosti... To je film koji je mogao u tom vremenu da se nađe među pet filmova", smatra Milena Dravić.

Ljubiša Samardžić je ostavio glumačko, producentsko i rediteljsko zaveštanje Kinoteci, odnosno srpskoj kinematografiji i istoriji Srbije. Ostaće besmtran.

Ali, kaže, zadržao je za sebe tri najvažnija "trofeja" - svoje unuke.

Komentari 20

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dragan

Gledam ga sad, covek je nekako uvek isti, samo mu je kosa pobelela, a onda kad pogledas, on je '36 godiste, ej! Neverovatno me podseca na Nikolu Teslu u poznim godinama...

wana

Legenda Samardzic.

Milica M.

Cent,potpuno si u pravu! Izgleda da narodu vise zanimljivije to! Nego da vide nesto pametno,lepo i uspesno! Sjajan glumac:)

SERIJE