• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skriveno blago Srbije u Domu vojske

Izvor mondo.rs

Prvi put nakon dva veka javnosti se predstavlja restaurirana umetnička kolekcija najvećih srpskih slikara, predmeti primenjene umetnosti, retko oružje iz Prvog i Drugog srpskog ustanka, kraljevsko ordenje i pokloni...

Više od 100 umetničkih dela, sakupljanih tokom dva veka tradicije jedne diplomatske porodice, koja do sada nisu izlagana u javnosti, biće od petka dostupni publici u Velikoj galeriji Doma vojske Srbije (Braće Jugovića 19, Beograd).

Izložba Skriveno blago Doma Jevrema Grujića je organizovana u saradnji sa Centralnim institutom za konzervaciju, koji je u proteklih godinu dana uradio obimnu restauraciju dela umetničke zbirke i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda.

Javnosti će biti prikazana dela najznačajnijih srpskih slikara: Paje Jovanovića, Uroša Predića, Steve Todorovića, Uroša Kneževića, Arsenija Petrovića,  Zore Petrović, Ivana Tabakovića i Đorđa Krstića, skulpture, stilski nameštaj, oružje iz Prvog i Drugog srpskog ustanka, među kojima je i puška Hajduk Veljka, umetnički predmeti, kao i bogat arhivski materijal.

Posetioci će moći da vide i najviša evropska odlikovanja, poput ordena francuske  legije časti, bugarsku carsku krunu, turski zlatni polu mesec, orden austrijskog cara Franca Jozefa, medalju koju je Kraljica Viktorija poklonila Jevremu Grujiću na velikom balu u Bakingemskoj palati, medalju sa krunisanja engleskog kralja Džordža šestog i Kraljice Elizabete, roditelja sadašnje engleske kraljice...

Jedan od najatraktivnijih eksponata svakako će biti i pozlaćena škrinja od bronze i kristala za liker, svadbeni dar Kralja Milana i Kraljice Natalije Obrenović Stevanu i Stani Ćurčić.

Svako ko poseti izložbu će na licu mesta moći dragoj osobi da napiše pismo koristeći mastionicu s kraja 19. veka u stilu Bell Époque, a za svakog 500. posetioca izložbe će biti pripremljen simboličan poklon iz zbirke Doma Jevrema Grujića.

Izložba će trajati do 15. marta, a svakim danom od 13 i od 17 časova biće organizovane besplatne, stručno vođene ture uz kustose. Jedan od pokrovitelja izložbe je Telekom Srbija.

MONDO je nedavno zabeležio kako su tekle finalne pripreme za ovu izložbu. Pogledajte kako je bilo.

Dom Jevrema Grujića u Svetogorskoj 17 sagrađen 1896. godine po projektu poznatog beogradskog arhitekte Milana Kapetanovića, prva je zgrada koju je Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda zaštitio odmah po osnivanju 1961. godine. Zajedno sa umetničkom zbirkom, on predstavlja spomenik kulture od velikog značaja za republiku Srbiju. Kao jedina članica Udruženja evropskih Istorijskih kuća iz naše zemlje, Dom Jevrema Grujića predstavlja kulturnu baštinu Srbije u svetu.

U ovom zdanju su tokom dva veka živele istorijske ličnosti značajne za srpsku državu i diplomatiju. Tokom šest generacija diplomatske tradicije sakupljeno je više od 400 umetničkih dela iz različitih perioda, koja danas čine zbirku, samim čudom spašenu tokom proteklih vremena. Većina dela su čak jedno vreme bila zakopana u podrumu kuće tokom Drugog svetskog rata, kako bi se sprečilo njihovo oduzimanje od  strane Nemaca.

Istaknute ličnosti koje su živeli u ovoj kući su: Teodor Herbez - Ministar Knjaza Miloša Obrenovića, Jevrem Grujić - državnik i diplomata, osnivač Liberalne stranke, Dr Slavko Grujić - istaknuti političar i diplomata, čijom zaslugom je izgrađena Univerzitetska biblioteka u Beogradu, Dr Milan Đ. Milojević- ambasador Kraljevine Jugoslavije u Budimpešti, Bernu, Beču, Hagu i Brislu i drugi.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE