• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Štrajk Ansambla "Kolo", ostavke nadležnih

Izvor MONDO/Tanjug

Zaposleni u čuvenom Ansamblu "Kolo" organizovali štrajk, a epilog je da su predsednici Upravnog i Nadzornog odbora i v.d. direktor podneli ostavke.

Zbog nezadovoljstva situacijom i nepravilnostima u radu zaposleni u nacionalnom Ansamblu "Kolo" stupili su u jednočasovni štrajk upozorenja i "uz pomoć Samostalnog sindikata kulture Srbije uspeli da nateraju v.d. direktora dr. Dragana Milinkovića Fimona da podnese pismenu ostavku", saopštio je Samostalni sindikat kulture.

Takođe, pismenu ostavku su podneli predsednici Upravnog i Nadzornog odbora Ansambla "Kolo".

Zahtevi zaposlenih prosleđeni su Ministarstvu kulture.

Zaposleni u "Kolu" veruju da će Ministarstvo blagovremeno reagovati i doneti najbolju odluku. Ukoliko zahtevi ne budu ispunjeni, nastaviće jednočasovni štrajkom upozorenja, ističe se u saopštenju.

Zaposleni u "Kolu" su ranije saopštili da je Vlada 29. decembra 2012. za v.d. direktora Ansambla imenovala dr Milinkovića, a po Zakonu o kulturi vršilac dužnosti ovu funkciju može najduže obavljati jednu godinu.

Oni su ukazali na nepravilnosti sa kojima se susreću: pad koncertnih aktivnosti u odnosu na prethodne sezone čime je ugrožen beneficirani radni staž umetnika iz igračkog sektora, neispunjavanje Plana programskih aktivnosti za 2013. godinu, iako su bila odobrena novčana sredstva, "Kolo" 13 meseci nema umetničkog direktora, čime je direktno prekršen Statut.

Naveli su i da se preraspodela radnih mesta vrši bez poštovanja odgovarajuće procedure, narušeni su međuljudski odnosi u kolektivu, isplata procentualnih dodataka na lični dohodak pojedinim zaposlenima, iz budžetskih sredstava, vrši se bez znanja i odobrenja reprezentativnog sindikata, čime se krši Pravilnik o radu.

Uprkos ovim problemima, umetnici Ansambla "Kolo" od danas do 21. februara radiće na zajedničkom scensko-muzičkom projektu "Amanet" sa umetničkim ansamblom Ministarstva odbrane, koji je posvećen obeležavanju stogodišnjice Prvog svetskog rata.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

i tako...

A štrajkuju miljenici i puleni prethodnog v.d. direktora Radojice Kuzmanovića, koji je u tom svojstvu proveo 9 (godina) a sve zato jer nije imao fakultetsku već diplomu kožarske škole. Inače, broj članova Samostalnog sindikata je nešto veći od trećine zaposlenih. Pametnom dosta.

TANJA

Na tekst iz oblasti politike pojavi se na desetine komentara. Crne hronike su takodje praćene mnoštvom komentara. Sto veča bljuvotina , više komentatora. A za kulturu Vas baš zabole.

kultura

@TANJA daleko je ovo od kulture, ko ih zna znaće o čemu pričam.. samo je na tv bajno..

SERIJE