• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlajčić dobitnik nagrade Fondacije Tanja Petrović

Izvor mondo.rs

Dobitnik prve nagrade za izuzetan doprinos afirmaciji kulture i umetnosti u medijima, koju dodeljuje Fondacija Tanja Petrović, je novinar, filmski i književni kritičar Milan Vlajčić.

Ovu odluku, Upravni odbor Fondacije doneo je jednoglasno, saopšteno je iz Fondacije.

Od "Studenta" do "Politike" - više od pet decenija, Vlajčićeva reč o kulturi i umetnosti, pre svega filmu i književnosti, je bitna i uvažavana od čitalaca, novinara i umetnika. Čitamo ga jer je znalac, razumljiv i poučan, duhovit! I danas strasno voli umetnost i posvećeno tu strast širi kroz medije, dosledan novinarskoj profesiji, navodi se u obrazloženju.

Nagrada će biti uručena u petak 28. februara, u Skupštini grada Beograda i sastoji od plakete i novčanog iznosa.

Fondacija Tanja Petrović je osnovana sa željom da se istaknu i podrže ličnosti koje su izuzetnim zalaganjem doprinele afirmisanju kulture i umentosti u medijima.

Tanja Petrović je kao dugogodišnji novinar, urednik i autor u redakcijama kulture, izdavačkim kućama i kao gradski sekretar za kulturu, svoj profesionalni život posvetila ovoj oblasti i njenom medijskom promovisanju. Preminula je prerano, 2013. godine, a nagrada se dodeljuje na njen rođendan 28. februara.

O nagradi je ove godine odlučio Upravni odbor Fondacije, a čine ga Antonela Riha, Tamara Pupovac, Vojka Pajkić, Olivera Milošević, Srdan Golubović, Katarina Španić Ostojić i Borut Vild.

Od sledeće godine, žiri će biti petočlan, sastavljen od tri člana UO Fondacije, jednog umetnika ili novinara i ovogodišnjeg laureata.

Milan Vlajčić, novinar, književni i filmski kritičar, kniževnik, rođen je 23. avgusta 1939. u Beogradu. Diplomirao na katedri za opštu književnost sa teorijom književnosti beogradskog Filološkog fakulteta. Književne i filmske kritike i oglede objavljuje od 1959. u "Studentu" i časopisu "Delo".

Uređivao je kulturne rubrike "Studenta" (1960-62) i "Mladosti" (1964-70), književne listove i časopise "Vidici", "Gledišta" i "Književni glasnik" .
Od 1970. kao novinar i urednik dnevnog lista "Politika" pisao je pozorišnu, televizijsku i radio kritiku, a od 1985-2004. bio je stalni filmski kritičar tog lista.

Dobitnik je više nagrada i jedan je od osnivača i prvi predsednik Suda novinarske časti u Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS, 1994-98), član je Srpskog književnog društva (SKD) i srpskog PEN-Centra, Međunarodne asocijacije filmskih kritičara FIPRESCI (Minhen), akademija AFUN i PANU.

Bio je član međunarodnih žirija na filmskim festivalima u Kanu, Berlinu, Veneciji, Montrealu, Beču, Minhenu, Krakovu i Monpeljeu. Tokom 70 - ih i 80 - ih, u dva mandata bio je član NIN-ovog žirija, a bio je predsednik istog žirija za 2006. 2007. 2008. i 2009. godinu.

Objavio je veliki broj predgovora, pogovora, ogleda i knjige: "Poprišta", "Jednom i nikad više", "Ćuti i plivaj dalje", "Pristrasna lektira", "Uzvodno od Džimija Barke",Noć u Kazablanki", "Fest, odbrojavanje", "Legenda o zidu" i "Gradska šetnja".

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

sanja

Nagrada je otisla u prave ruke. Cestitam g-dinu Vlajcicu

SERIJE