• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iz ruskih muzeja nestala četvrtina blaga

Iz ruskih muzeja u poslednjih 80 godina nestalo je više od 160.000 predmeta, utvrdjeno je popisom inventara koji je naredio ruski predsednik Vladimir Putin.

Iz ruskih muzeja u poslednjih 80 godina nestalo je više od 160.000 predmeta, utvrdjeno je popisom inventara koji je naredio ruski predsednik Vladimir Putin.

Istraga je pokrenuta nakon što je utvrdjeno da je iz muzeja Ermitaž, u Sankt Peterburgu, žena koja je radila kao kustos odnela mnoštvo artefakata u vrednosti od ukupno pet miliona dolara.

"Glavna stvar koju smo otkrili je da je u poslednjih 80 godina nestalo 160.000 umetničkih predmeta", rekao je prvi zamenik premijera Dmitrij Medvedev na skupu posvećenom inventaru ruskih muzeja.

"Situacija je veoma alarmantna. Pregledali smo 500 muzeja sa 20 miliona predmeta. To je jedna četvrtina muzejske kolekcije zemlje", naveo je on.

Ruske muzeje, sa neprocenjivim, ali slabo čuvanim zbirkama, zahvatila je kriza u haosu koji je nastao raspadom Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Državni fondovi su presušili, a kriminalne grupe, koje evropsko, azijsko i severnoameričko tržište snabdevaju ukradenim umetninama, ponudile su velike svote novca osoblju raznih muzeja.

Jedan ruski sud u martu je osudio profestora istorije Nikolaja Zavadskog za kradju oko 200 umetničkih predmeta od srebra i emajla, u dosluhu sa svojom suprugom, koja je godinama bila kustos Ermitaža.

Zavadski se izjasnio krivim za kradju. Pre sudjenja je ispričao da je mnoge umetnine prodavao zalagaonicama i novac koristio da bi kupio insulin za suprugu koja je bila dijabetičar.

Kradja je izbila na videlo kada je žena preminula od srčanog udara, usred istrage o kolekciji Ermitaža koju su ona i njen suprug opljačkali.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE