• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nalazište iz gvozdenog doba kod Kragujevca

Na padini kamenoloma na lokalitetu Samar, u naselju Korman nadomak Kragujevca pronadjeno je naselje iz perioda "Basarabi kulture" iz gvozdenog doba, piše u noviom broju kragujevački nedeljnik "Svetlost".

Na padini kamenoloma na lokalitetu Samar, u naselju Korman nadomak Kragujevca pronadjeno je naselje iz perioda "Basarabi kulture" iz gvozdenog doba, piše u noviom broju kragujevački nedeljnik "Svetlost".

Navodeći da su istraživanja na tom lokalitetu obavljena u protekla dva meseca list piše da su pronadjeni tragovi razrušenog stambenog objekta, a da su pre skoro tri milenijuma stanovnici današnjeg Kormana u ishrani koristili žitarice, meso, ribu i školjke iz obližnje reke Lepenice.

"U okviru otkrivenog sloja pronadjen je jedinstven materijal - stilsko tipološki i sve pripada istoj epohi, srednjoj fazi gvozdenog doba", piše "Svetlost" pozivajući se na izjave arheologa Branke Zorbić i Marije Sarić.

"Sa sigurnošću se može tvrditi da je reč o stambenom objektu, zbog toga što je u njemu pronadjeno ognjište, kao i delovi velikih kamenih žrvnjeva za mlevenje žitarica, a po fragmentima uglja i zapečene zemlje može se pouzdano reći da je stradalo u požaru", tvrdi Branka Zorbić.

Prema njenim rečima samo u jednoj arheološkoj sondi od nekoliko kvadrata pronadjeni su delovi različitih posuda, "od fragmenata velikih lonaca grublje izrade za kuvanje i svakodnevnu upotrebu, dosta uloma pomoćnih zdela sa karakterističnom 'es' ornamentikom, koja je osnovna karakteristika 'basarabi ornamentike', do finije keramike i malih pehara, vrlo lepo ukrašenih".

Pronadjeno je i nekoliko kamenih i kremenih artefekata, mahom alatki, od životinjskih kostiju kao i orudja poput srpova, sekača, strugača i noževa, dodala je ona.

Ocenjujući da se po nalazima u samom ognjištu i oko njega može sačiniti i meni žitelja od pre skoro tri milenijuma, Zorbić navodi da su pronadjene životinjske kosti, poput vilica govečeta, kosti krupnijih ptica, kao i školjke koje su prapreci koristili ne samo u ishrani, već su ih usitnjene upotrebljavali kao dodatak u izradi posudja, keramike ali i za ukrašavanje".

Ljudi iz tog vremena mogu se istorijski svrstati u pretke Tribala, nosilaca završne faze gvozdenog doba i, po zapisima antičkih istoričara i hroničara, najmoćnijeg i najvećeg plemena na teritoriji centralnog Balkana, piše "Svetlost".

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE