• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rovovski rat Vagnerovih naslednika

Otvaranje 96. festivala u Bajrojtu posvećenog veličanju dela nemačkog kompozitora Riharda Vagnera, koje je održano u sredu, moglo bi da bude odlučujuće u bici koja se vodi medju njegovim naslednicima oko rukovodjenja tim prestižnim muzičkim dogadjajem.

Otvaranje 96. festivala u Bajrojtu posvećenog veličanju dela nemačkog kompozitora Riharda Vagnera, koje je održano u sredu, moglo bi da bude odlučujuće u bici koja se vodi medju njegovim naslednicima oko rukovodjenja tim prestižnim muzičkim dogadjajem.

Festivalom, koji je osnovao sam Vagner 1876. godine, sedam godina pre smrti, sada rukovodi njegov unuk Volfgang (87), koji je sebe proglasio "doživotnim direktorom" ove manifestacije.

On želi da "preda palicu" svojoj kćerki iz drugog braka Katarini Vagner (29), mada je fondacija "Rihard Vagner" koja upravlja Festivalom na to mesto već imenovala njegovu najstariju kćerku Evu Vagner Paskije (62).

Volfgang, koji obavlja funkciju direktora Festivala od 1951. godine, tvrdi da će se povući samo kada Katarina bude u dobu kada će moći da ga nasledi, prenele su agencije.

Katarina, koja je počela da se bavi produkcijom dela svog pradede 2002. godine, danas otvara Festival novom produkcijom Vagnerove komične opere "Majstori pevači iz Nirnberga".

Festival na čije ulaznice ljubitelji muzike nekad čekaju godinama, zatvara se 28. avgusta.

Mlada Katarina Vagner koja zna da će njena mogućnost da se nametne u velikoj meri zavisiti od uspeha "Majstora pevača", već je na neki način dala do znanja da je spremna da na važnoj funkciji nasledi oca.

"Ne ističem sebe kao naslednika. Medjutim, ako odgovorni postignu dogovor i ako mi postavljeni uslovi budu odgovarali, ja sam spremna da prihvatim rukovodjenje Festivalom", izjavila je nedavno medijima.

Rat oko nasledstva na toj funkciji medju potomcima slavnog nemačkog kompozitora vodi se već deset godina.

Nakon Drugog svetskog rata koji u istoriji Bajrojtskog festivala predstavlja period obeležen sramnom nagodbom njihove majke Vinifred sa nacističkim režimom i samim Adolfom Hitlerom, manifestacijom su zajednički rukovodili Volfgang i njegov brat Viland.

Kada je Viland preminuo, 1966. godine, Volfgang je nastavio da sam upravlja Festivalom, ali njegov autokratski stil i njegovo tvrdoglavo odbijanje da se povuče sa funkcije direktora (što je za posledicu imalo izvesnu umetničku statičnost) kritikovani su u muzičkim krugovima.

Vilandova kćerka Nike, muzikolog po profesiji, već dugo pretenduje na mesto direktora Bajrojtskog festivala, baš kao i Eva Vagner Paskije.

Eva se do sada uzdržavala od svakog komentara u vezi Katarine, dok je Nike povodom pretenzija njihove mlade rodjake rekla da joj nedostaju kako iskustvo, tako i kreativnost.

Katarina je bila veoma rezervisana kada je upitana o relativnom nedostatku iskustva i mogućnosti da joj se uprava Festivala poveri u tandemu sa nekim iskusnijim.

Ona je izjavila da je uvek govorila da i timsko rešenje predstavlja mogućnost kojoj se ne suprotstavlja, ali je istakla da nije spremna da prihvati sve sugestije samo da bi stekla zvanje direktorke, i dodala da je kvalitet manifestacije njena jedina briga.

Upitana da li samo potomci Riharda Vagnera mogu da rukovode Festivalom, Katarina je ocenila: "Ako neki Vagner nije kvalifikovan da rukovodi Bajrojtom, onda Bajrojt neće funkcionisati. Veza izmedju Festivala i imena Vagner ostaje najatraktivnije i najefektnije rešenje".

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE