• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poplave ugrozile i kulturna dobra

Izvor mondo.rs

Ministarstvo kulture i informisanja apeluje na ustanove za zaštitu da aktivnosti usmere ka odbrani kulturnog nasleđa.

Elementarne nepogode koje su pogodile Srbiju ugrozile su i kultrno nasleđe Republike Srbije. Postupajući u skladu sa Odlukom o proglašenju vanredne situacije na teritoriji Republike Srbije,  ministar kulture i infomisanja naložio je centralnim ustanovama za zaštitu nepokretnog kulturnog nasleđa, umetničko istorijskih dela, arhivske i filmske građe i stare i retke bibliotečke građe ( Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Narodni muzej u Beograd, Arhiv Srbije, Narodna biblioteka Srbije, Jugoslovenska kinoteka) da sve aktivnosti usmere na zaštitu kulturnog nasleđa od poplava i u tom smislu su uspostavljena stalna dežurstva stručnih ekipa i utvrđen režim izlazaka na teren isključivo u cilju primene mera zaštite  kulturnog nasleđa od poplava, a  u skladu sa procenom prioriteta na osnovu analize stanja ugroženosti.

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture u stalnoj je koordinaciji sa Sektorom za vanredne situacije Ministartva unutrašljih poslova  i izveštava Ministarstvo kulture na svakih dva sata, odnosno u saglasju sa razvojem situacije.

Prema dosadašnjim izveštajima među najugroženijem spomenicima kulture su crkva sve. Đorđa na Oplencu, prostorno kulturno - istorijske celine u Valjevu, Čačku, Kraljevu, Obrenovcu i širom Srbije,  manastir sv. Nikole u Šatornji, zgrade muzeja u Čačku, Jagodini, Leskovcu i dr, znamenita mesta kao što su pećina Risovača, Senjski rudnik i najznačajnije spomeničko nasleđe na prostoru Grada Beograda.

Najnovije i najzanimljivije vesti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE