• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Revolucionarno arheološko otkriće na Pločniku

Na arheološkom nalažištu Pločnik kod Prokuplja pronadjeni su krunski dokazi postojanja najstarije evropske metalurgije u praistoriji, saopštio je arheolog beogradskog Narodnog muzeja Dušan Šljivar.

Na arheološkom nalažištu Pločnik kod Prokuplja pronadjeni su krunski dokazi postojanja najstarije evropske metalurgije u praistoriji, saopštio je arheolog beogradskog Narodnog muzeja Dušan Šljivar.

"Pre nekoliko dana pronašli smo bakarno dleto, kamenu sekiru i temelje objekta starog 7,5 hiljada godina u kojem je, kako se pretpostavlja, na osnovu nadjenog inventara, bila jedna od prvobitnih radionica u kojima su se još u praistoriji izradjivali metalni alat i oružje", rekao je Šljivar agenciji Beta.

Arheolozi očekuju da će tim otkrićem dokazati teoriju da metalno doba počinje mnogo ranije nego što se do sada mislilo, kazao je Šljivar, koji predvodi ekipu beogradskih i prokupačkih arheologa koji već deceniju istražuju lokalit Pločnik.

Prema njegovim rečima, najnovija nalazišta, uz još 40-ak vrednih ranije pronadjenih predmeta - medju kojima su delovi metalnog alata i oružja, kao i nalazište gorionika i topionica, nepobitno dokazuju da se na ovim prostorima ljudska civilizacija bavila preradom metala još u petom milenijumu pre nove ere.

Arheolog prokupačkog muzeja Julka Kuzmanović Cvetković je rekla da "nalazišta na Pločniku ukazuju da se na tim našim prostorima začela civilizacija koja je predstavlja osnov tehnološke revolucije".

Želimo da dokažemo odavno uspostavljenu tezu da je Plocnik bio metalurški centar u centralnom delu Balkana i da je ovde počela metalurgija bakra, rekla je ona.

Ministarstvo za kulturu Srbije izdvojilo je milion dinara za ovogodišnje istraživanje lokaliteta Pločnik za koje je potvrdjeno da datira još iz perioda Vinčanske kulture.

Šljivar je rekao da će ta sredstva omogućiti naučnicima da detaljnije istraže prostor od 25 kvadratnih metara i pronadju nove predmete.

Nalazište Pločnik je slučajno otkriveno 1927. godine prilikom gradnje železničke pruge Niš-Priština. Aktivno istraživanje je počelo 1996. godine kada su pronadjeni prvi predmeti koji su zainteresovali svetsku nauku i javnost i označili Pločnik na arheološkoj svetskoj karti crvenim slovima.

Ovogodišnja jednomesečna istraživajna se završavaju 1. novembra.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE