• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi roman Nika Hornbija

Britanski pisac Hik Hornbi u karijeri je pisao bestselere o fudbalu, pop muzici i popularni roman "O dečaku", a sada se, u novom romanu, bavi tinejdžerima.

Britanski pisac Hik Hornbi u karijeri je pisao bestselere o fudbalu, pop muzici i popularni roman "O dečaku", a sada se, u novom romanu, bavi tinejdžerima.

U romanu "Slam", 50-godišnji autor govori o 16-godišnjem Semu čiji se život okreće naglavce kada njegova devojka ostane u drugom stanju.

"Video sam mlad par (sa bebom) i počeo da razmišljam o momku", kazao je Hornbi, objašnjavajući zašto je za temu prvog romana o tinejdžerima odabrao neplaniranu trudnoću.

"Mislim da, u trenutku kada počnete da razmišljate o tome kako je biti neko drugi, neočekivano osetite simpatije prema toj osobi", naveo je pisac u intervjuu povodom objavljivanje knjige, koja je u prodaji od četvrtka.

Hornbi je roman napisao u prvom licu, odnosno iz Semove perspektive.

"Rekao bih da je to, s jedne strane, moje lično iskustvo, potom moje predavačko iskustvo, kao i deca koje poznajem, nećake i nećaci", kazao je autor, govoreći o izvorima inspiracije za Semov lik.

Hornbi se osvrnuo i na odredjene dogadjaje iz svoje mladosti, uključujući period u kojem je mislio da mu je devojka zatrudnela.

"Uplašio sam se i sećam se da sam se osećao kao da se davim i da mi je ceo život promakao pred očima. Mislim da svi prodjemo kroz nešto tako", objasnio je.

Iako piše sa iskrenošću i naivnošću tinejdžera, Hornbi u romanu ne koristi moderni sleng Londona, u kojem se dešava radnja knjige, pošto "bi to bilo zastarelo do pojave izdanja romana u mekom povezu".

Pisac je ocenio da prodaja romana tinejdžerima neće biti lak posao.

To, relativno neistraženo tržište, u izdavačkom svetu smatra se jednom od "velikih nada" za budućnost, kazao je pisac, koji tvrdi da je "Slam" "antikomercijalan".

Hornbi veruje da će uvodjenje u priču poznatog američkog vozača skejtborda Tonija Hoka, u formi postera kojem Sem otvara dušu, doprineti boljoj prodaji romana.

"Nisam imao pojma u čemu je stvar i iznenadio sam se kada sam shvatio koliko je poznat medju tinejdžerima u Americi i Britaniji", ispričao je pisac.

Hornbi je kazao da su filmski krugovi već pokazali interesovanje za ekranizaciju romana "Slam", posle filmskih adaptacija romana "High Fidelity", "O dečaku" i "Stadionska groznica".

Američka adaptacija filma "Stadionska groznica" snimljena je, a radnja filma "High Fidelity" smeštena je u SAD, a ne u Londonu kao u knjigama. Ipak, Hornbi smatra da, što se novog romana tiče, tu ima manje prostora za američku adaptaciju.

"Shvatio sam da jedino ovaj od svih romana ne može da bude smešten sa druge strane Atlantika. Veoma je specifičan i tipično britanski", kazao je pisac.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE