• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sajam knjiga u Frankfurtu u znaku dijaloga

U Frankfurtu je u utorak otvoren 59. Sajam knjiga, čiji je počasni gost Katalonija, ali su se organizatori tog najvećeg sajma knjiga na svetu suočili sa bojkotom španskih pisaca.

U Frankfurtu je u utorak otvoren 59. Sajam knjiga, čiji je počasni gost Katalonija, ali su se organizatori tog najvećeg sajma knjiga na svetu suočili sa bojkotom španskih pisaca.

Mnogi pozvani autori koji pišu na španskom, uključujući i katalonske, neće učestvovati na toj manifestaciji, zbog nacionalističkih razloga, regionalnih svadja i taštine, izjavio je tim povodom direktor sajma Jirgen Bos.

"Nalazim da je šteta što ovde nemamo potpunu raznovrsnost katalonske kulture", rekao je on, dodajući da je izbor Katalonije, autonomne oblasti na severoistoku Španije, podstakla jednu od najvećih, i politički najoobojenijh, prepirki u istoriji tog sajma knjiga.

Katalonski autor Kim Monso je na otvaranju sajma kritikovao nedavnu raspravu u Španiji o učestvovanju ili neučestvovanju katalonskih autora koji pišu na španskom.

"Jezici i književnost nikada ne bi trebali da trpe zbog geopolitičkih strategija, ali to je najčešće slučaj", naveo je on.

Monso je rekao da je iznenadjen da je na sajam pozvana kultura sa iskomadanom književnošću, podeljena izmedju više država u kojima katalonski nigde zaista nije zvanični jezik.

Institut "Ramon Lul", koji promoviše katalonsku kulturu u svetu, prvobitno je odlučio da iz dogadjaja isključi autore koji pišu na španskom da bi pod optužbama da je pod uticajem pritiska separatista od toga odustao.

Medjutim najveći broj pisaca, medju kojima Karlos Ruis Safon, Havijer Kerkas i Eduardo Mendosa, odbili su kasno upućeni poziv.

Prilikom otvanja sajma gradonačelnica Frankfurta Petra Rot upitala se čemu sva ta uzrujanost, jer, odabravši Katoniju za počasnog gosta "prestonica knjige" nije pozvala neku oblast u Španiji, već njenu književnost.

Na ovogodišnjem Sajmu u Frankfurtu učestvuje 110 zemalja sa oko 7.300 izlagača. Do zatvaranja manifestacije, u nedelju, organizatori očekuju prosetu 300.000 ljubitelja knjige, prenele su agencije.

Na Sajmu knjiga u Frankfurtu nema nacionalnog štanda Srbije, ali je u zvaničnom katalogu pod odrednicom "Srbija" upisano sedam učesnika.

Opismenjavanje, dijalog izmedju raznih kultura i sloboda izražavanja su neke od centralnih tema ovogodišnjeg Sajma u Frankfurtu.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE