• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Opasne veze" na sceni Narodnog pozorišta

Premijerom komada "Opasne veze/Kvartet" u režiji Stevana Bodrože 14. oktobra na Sceni Raša Plaović biće, kako je najavljeno, otvorena nova dramska sezona Narodnog pozorišta u Beogradu.

Premijerom komada "Opasne veze/Kvartet" u režiji Stevana Bodrože 14. oktobra na Sceni Raša Plaović biće, kako je najavljeno, otvorena nova dramska sezona Narodnog pozorišta u Beogradu.

Komad "Opasne veze" nastao je prema delu Šoderloa de Lakloa iz 18. veka, jednom od prvih psiholoških romana, koji se, pored ostalog, bavi pitanjem položaja žene u društvu i ravnopravnosti polova, temom vrlo smelom i modernom za vreme u kojem je nastao.

"Opasne veze" su inspirisale mnoge filmske i pozorišne autore, medju kojima je Rože Vadim, u čijem ostvarenju igraju Žana Moro i Žerar Filip, kao i Stiven Frirs koji je 1985. snimio film prema uspešnoj pozorišnoj dramatizaciji Kristofera Hemptona, sa Džonom Malkovičem i Glen Klouz u glavnim ulogama.

"Opasne veze" su u 18. veku bile "subverzivna i jeretička knjiga" koja daje jedan moderan pogled na ljudsku psihu, "inteligentno, promućurno i duhovito govori o naravima savremenih ljudi, narcizmu i egoizmu u borbi s ljubavlju", rekao je na konferenciji za novinare Stevan Bodroža.

Reditelj prvi čin postavlja u klasični salon 18. veka, u svet koji je "mogao da ostane tajna zahvaljujući učtivosti kurtoazije", dok se drugi čin dešava u savremenom svetu u kojem tajni nema, naveo je dramaturg predstave Slavko Milovanović.

Epilog predstave je komad "Kvartet" Hajnera Milera, čiji su likovi smešteni u salon iz 18. veka i atomsko sklonište istovremeno, tako da treći čin simbolizuje neku vrstu čistilišta za glavne junake komada, istakao je Milovanović.

Uloge u predstavi tumače Stela Ćetković, Daniela Kuzmanović Pavlović, Ksenija Jovanović, Branko Vidaković, Slobodan Beštić, Aleksandar Djurica, Lidija Pletla, Zlatija Ivanović, Marija Vicković, Vjera Mujović i drugi.

Scenograf predstave je Boris Maksimović, kostime je kreirala Marina Medenica, a autor muzike je Vladimir Petričević.

Komad "Opasne veze" prvi put je u Narodnom pozorištu postavio 1969. godine Braslav Borozan, ali je predstava, režirana realistički, u skladu s idejama vremena u kojem je roman nastao, imala svega desetak izvodjenja, uz veoma loše ocene kritike.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE