• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nije Rembrant, ali vredi - dva i po miliona

Portret za koji se godinama tvrdi da nije rad holandskog majstora Rembranta već kopija, i koji je procenjen na samo 1.000 funti, ipak je dostigao cenu od 2,5 miliona funti (3,6 miliona evra) na aukciji u Engleskoj, javile su svetske agencije.

Portret za koji se godinama tvrdi da nije rad holandskog majstora Rembranta već kopija, i koji je procenjen na samo 1.000 funti, ipak je dostigao cenu od 2,5 miliona funti (3,6 miliona evra) na aukciji u Engleskoj, javile su svetske agencije.

Ulje na platnu, koje je decenija krasilo jednu privatnu kuću u Glosterširu, nosi naziv "Mladi Rembrant kao nasmejani filozof Demokrat", i potpisano je "H.L. Rembrandt", što nisu slikarevi inicijali.

"Najmanje što mogu da kažem jeste to da je (dosadašnji) vlasnik slike danas veoma srećan čovek", izjavio je "Tajmsu") i "Gardijanu" od subote Filip Olvud iz
aukcionarske kuće "Mor, Alen & Inosent" iz Sajrensestera, koja je obavila prodaju. "Uspeo sam da sa njim stupim u kontakt i on je veoma zainteresovan kako i kad će dobiti novac", naveo je Olvud.

"Kad sam prvi put video sliku u toj kući, rekao sam da verujem da je autentičan (Rembrantov) rad. Vlasnik mi je, medjutim, rekao da je njegov otac proverio i da je reč samo o kopiji", ispričao je aukcionar.

"Nedeljama sam je držao u kancelariji i posmatrao je i bio sve ubedjeniji da je autentična. Zato sam poslao fotografije i opis Rajksmuzeumu u Amsteradmu odakle sam dobio odgovor da i oni misle da je kopija".

Po mišljenju eksperata tog muzeja, to jeste rad iz 17. veka, delo nekog Rembrantovog savremenika, ali ne samog majstora.

Olvud je, stoga, uz sve rezerve, sliku ponudio na licitaciji održanoj u petak sa vrednošću procenjenom izmedju 1.000 i 1.500 funti (oko 1.400 i 2.100 evra). Uprkos rezervama, sliku je ipak stavio na omot prodajnog kataloga čije je primerke poslao svim najvažnijim trgovcima umetninama.

Katalog je privukao ogroman broj trgovaca u Sajrensester, a mnogi zainteresovani su se nadmetali telefonom.

"Poslednji koji je licitirao telefonom ponudio je oko milion i po funti, a onda su preostala samo dvojica muškaraca, prisutni u aukcijskoj dvorani, koji su se uzajamno nadmetali. Atmosfera je bila potpuno naelektrisana", opisao je Olvud.

Najvišu cenu ponudio je agent koji je zastupao anonimnog kupca.

Ukoliko se, ipak, ispostavi da je reč o autentičnom Rembrantu, novi vlasnik je napravio odličan posao: jedna slika slavnog majstora iz zlatnog doba holandskog slikarstva, na aukciji u Njujorku, u januaru ove godine, prodata je za 25,8 miliona dolara.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE