• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vrednu kolekciju slika ostavio galerijama

Britanski kolekcionar umetničkih dela Sajmon Sejnsberi ostavio je dvema nacionalnim zbirkama 18 slika, procenjenih na izmedju 70 i 100 miliona funti. Sejnsberi, koji je umro prošle godine, ostavio je Nacionalnoj i Tejt galeriji dela velikih umetnika medju kojima su Klod Mone, Pol Gogen, Fransis Bejkon i Lusijan Frojd.

Britanski kolekcionar umetničkih dela Sajmon Sejnsberi ostavio je dvema nacionalnim zbirkama 18 slika, procenjenih na izmedju 70 i 100 miliona funti.

Sejnsberi, koji je umro prošle godine, ostavio je Nacionalnoj i Tejt galeriji dela velikih umetnika medju kojima su Klod Mone, Pol Gogen, Fransis Bejkon i Lusijan Frojd.

Direktor galerije Tejt, Nikolas Serota, rekao je da je to jedna od najvećih donacija toj instituciji u proteklih sto godina.

"Sajmon Sejnsberi je jedan od vodećih pokrovitelja umetnosti svoje generacije", rekao je Serota novinarima u galeriji Tejt.

"O zaostavštini je bilo reči sa Sajmonom sredinom '90. godina... i Sajmon je, u toku razgovora, želeo da pokloni slike nacionalnim kolekcijama", kazao je.

Pet od 18 slika biće prenete u Nacionalnu galeriju a 13 će ići u Tejt, koja je posvećena umetnosti 20. veka, pre svega britanskoj.

Slike koje će se naći u Nacionalnoj galeriji su Moneovi "Zimski prizor u Aržanteju" (1875) i "Lokvanji, zalazeće sunce" (1907), zatim slika Anrija Rusoa "Portret Žozefa Brimera" (1909), "Posle kupanja" Edgara Degaa i jedan Gogen.

Galerija Tejt će dobiti Bejkonovu "Studiju za portret" (1952) za koju ga je navodno ispirisao film Sergeja Ejzenštejna "Oklopnjača Potemkin", a medju slikama su i radovi Pjera Bonara, Baltisa, Tomasa Gejnsboroa i Lusijana Frojda.

Tejt će idućeg leta otvoriti izložbu svih 18 slika, a nakon toga će one biti razvrstane u dve kolekcije.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE