• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto smo voleli Viteza od mašte

Izvor mondo.rs

Njegove reči i priče bile su smešne, dirljive i terale su na razmišljanje. Ser Teri, hvala na svemu!

Ko je iole upućen u fantasy žanr, sigurno nije "preskočio" dela Terija Pračeta, pisca koji je izmislio Disksvet i u njega smestio više od 40 fantastičnih priča.

Ako kojim slučajem niste čitali ništa od Pračeta, ne pada nam na pamet da vam objasnimo u kratkim crtama o čemu se u Disksvet serijalu radi – kupite ili pozajmite neku od knjiga, i uronite u jedinstveni svet mašte koji će vas zabaviti i oduševiti. Daćemo vam samo red čitanja, a vi ga prilagodite svom ukusu. Ako volite čarobnjake, počnite od "Boje magije", ako volite veštice, počnite od "Jednakih rituala". "Piramide" će vas uvesti u drevne civilizacije, "Mort" u serijal o Smrti, i "Straža! Straža" u "krimi" deo priče o gradu Ank-Morporku. "Pokretne slike" su početak serijala o, da kažemo, industrijalnoj revoluciji, a serijal za mlađe počinje knjigom "Veličanstveni Moris i njegovi obrazovani glodari". Ne zaboravite i da se edukujete o svetu u koji su knjige smeštene uz delo "Nauka Disksveta".

Veliki ser Teri napustio nas je juče u 66. godini. Pisac velike mašte i velikog srca pre osam godina je objavio da ga je pogodila ova strašna bolest, koja samo u retkom broju slučajeva pogađa ljude pre 65. godine. Iako je Teri nakon dijagnoze počeo da se zalaže za asistirano samoubistvo, odnosno eutanaziju, njegova porodica saopštila je da je preminuo od komplikacija usled Alchajmera izazvanih jakom infekcijom pluća.

Dosledan sebi, Pračet je sa svojim bližnjima udesio da se na njegovom Twitter nalogu objavi vest o njegovoj smrti, i to kao pričica u nastavcima. Ako ste čitali Pračetova dela, znate da Smrt "priča" velikim slovima, pa je ovo potresno poslednje "poglavlje" osvanulo juče na njegovom Twitteru.

Pre nego što svi zajedno počnemo da se pravimo da nam je samo nešto upalo u oko, predstavljamo vam najbolje Terijeve citate, iz raznih knjiga ili intervjua, koji prikazuju njegov jedinstveni pogled na svet iz kog zrače optimizam, nada i humor.

"Fantazija je kao sobni bicikl za um. Možda vas neće odvesti nigde, ali će odlično zategnuti mišiće koji mogu da vas negde odvedu".

"Postoje trenuci u životu kada morate znati da nešto ne smete da pustite. Baloni služe tome da deca to rano nauče".

"Prava glupost uvek pobeđuje veštačku inteligenciju".

"Ceo život je kao gledanje filma. Samo, izgleda da ste ušli u bioskop deset minuta nakon što je taj film počeo, i niko neće da vam objasni zaplet, pa morate sami da ga prokljuvite iz tragova".

"Radije bih bio majmun u usponu, nego pali anđeo".

"Ne vredi da nešto radite, ukoliko ne znate da se neko, negde, baš nada da to nećete uraditi".

"Priče pune mašte uznemiruju samo one koji nemaju maštu".

"Čitav univerzum je podeljen na stvari sa kojima možete da se parite, stvari koje možete da pojedete, stvari od kojih je bolje da bežite i – kamenje".

"Ako ne pretvorite svoj život u priču, postaćete samo deo nečije priče".

"Dobrota je ono što radiš, ne ono čemu se moliš".

"Ima tako mnogo univerzuma, a tako malo vremena".

"Istina je možda 'tamo negde', ali su laži samo u tvojoj glavi".

"Ne postoji korist od ljudi koji znaju šta su granice mogućeg".

"Ako želite da pišete, morate da čitate kao ludi. I unutar, i van svoje sfere interesovanja. Gramatika, interpunkcija i pravilno pisanje moraju da postanu deo vašeg života".

Pračetov stil imao je nekoliko karakterističnih odstupanja od uobičajenog. Voleo je da ubacuje fusnote, koje su često imale i sopstvene fusnote, a zajedno su često komično odstupale od toka priče. Nije voleo podelu u poglavlja, mada neke njegove knjige jesu tako podeljene.

"Moj urednik stoji pored mene i vrišti dok ne podelim knjigu u poglavlja", rekao je jednom prilikom pisac. A evo kako je objasnio činjenicu da ne voli da "deli" svoje priče.

"Život se ne dešava u poglavljima. Ni filmovi. Ni Homer nije pisao u poglavljima. Nemam predstavu čemu ona služe u knjigama za odrasle, pošto su nepotrebno zaustavljanje priče i samo smetaju".

Već smo spomenuli da Smrt priča samo velikim slovima, što je označavalo telepatsku razmenu informacija sa onim kome se obraća. U Pračetovim delima ćete primetiti i da, recimo, ulični prodavci u Ank-Morporku nikada ne koriste interpunkciju pravilno, i da golemi pričaju Tako Što Im Je Svako Prvo Slovo Reči U Rečenici Veliko.

Pračet je obožavao igrice, naročito prvi deo "Tomb raider" serijala, "Half-life" i "Thief". Interesovao se i za prirodu, i imao je staklenik pun biljaka mesožderki, a po njemu je 1995. fosil kornjače otkriven na Novom Zelandu dobio ime Psefoforus Teripračeti.

Pisac je bio aktivni član jednog društva za zaštitu orangutana, ali je više puta izjavio da nije optimističan po pitanju budućnosti te vrste. Jedan od najpopularnijih likova iz njegovih knjiga je bibliotekar Nevidljivog univerziteta, čarobnjak koji je tokom jedne nesreće sa magijom pretvoren u orangutana, i odlučio je da ostane u tom obliku "jer je to veoma zgodno za obavljanje posla bibliotekara".

Pračet se u principu protivio adaptacijama svojih dela za veliko platno. Prodao je prava za knjigu "Wee Free Men" 2006, ali je 2009. objavio da ih je "otkupio nazad" jer mu se nije dopao predloženi scenario. Knjige "Truckers" i "Good omens" trebalo je da budu snimljene kao filmovi, ali se to još uvek nije desilo. Pračet je jednom prilikom izjavio da misli da će nešto od toga biti snimljeno "kada producenti završe 17. deo 'Šreka'".

Ako biste ipak pogledali nešto po Pračetovim delima, predlažemo vam TV adaptaciju "Going postal", sa Džefom iz "Parova" u glavnoj ulozi i Poaroom u ulozi glavnog negativca.

Going postal
Izvor: YouTube

Ili dvodelni "Hogfather" sa Del Bojem iz "Mućki".

Hogfather
Izvor: YouTube

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

MM

Jasno je zašto je naslov u prošlom vremenu, samo da dodam - volimo ga i u sadašnjem vremenu, i nadam se, voleće ga sledeće generaciji - kao što je pisao i nesebično podelio, uneo je radost u čitanje - hvala Majstore od ljudske duše, sve si znao i servirao nam s onoliko smeha!

Bravo

Divno napisan tekst za jednog divnog pisca

AJ

Svaka cast na tekstu, dostojan ispracaj ste priredili ovom sjajnom piscu!

SERIJE