• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Posetite Kaporov atelje u Domu Vojske

Izvor mondo.rs

Izložba “U ateljeu”, umetnički projekat čija je okosnica izlaganje autentičnog ateljea Mome Kapora, biće otvorena 20. marta u Velikoj galeriji Doma Vojske u Beogradu.

Ona predstavlja i seriju slika iz čuvenog ciklusa "školice" i nekoliko najranijih radova sa Akademije ovog slavnog beogradskog umetnika. Likovni radovi Mome Kapora pripadaju privatnim kolekcijama i Zadužbine "Momo Kapor" koja je autor koncepta izložbe.

Na izložbi, koja će trajati mesec dana, posetioci će biti u prilici da osete duh Kaporovog stvaralaštva u izmeštenom ateljeu, vide boje kojima je slikao, kako su izgledale njegove palete.

"Nikаdа čоvеk nе mоžе sаznаti о nеkоm slikаru tоlikо mnоgо, а zа krаtkо vrеmе, аkо nе vidi njеgоv аtеlје, stаn ili kuću u kојој živi. Niјеdnа rеtrоspеktivnа izlоžbа, nе mоžе vаm оtkriti оnе mаlе, dirlјivе stvаri iz kојih sе čitајu umеtnikоvi dаni, njеgоv pоkrеt ili svеt njеgоvоg pоglеdа." - navela je Ljiljana Kapor, osnivač Zadužbine "Momčilo Momo Kapor".

Likovni radovi Mome Kapora, koje će posetioci biti u prilici da vide, su slike s motivom dečjih školica po kojima je Kapor bio prepoznatljiv i jedinstven u svetu. Biće izloženo 10-ak radova s ovim motivom, koje su rađene raznim slikarskim tehnikama, uključujući i "njojorške školice". Kapor je školice počeo da slika sredinom sedamdesetih godina, dok je povremeno živeo u Njujorku, i nastavio je da ih slika do kraja života. Inspiraciju je dobio, ugledavši na trotoaru jedne njujorške ulice prvi crtež svakog detinjstva, osetivši nostalgiju za Beogradom u kome je odrastao.

U knjizi "Uspomene jednoh crtača" taj momenat je opisao rečima - "kao da mu je neko dao tajni znak s neba i vratio ga u detinjstvo". O školicama je napisao:

"Škоlicа је, prе svеgа, pоziv nа igru – јеdinstеvеnа sintеzа crtеžа i pоkrеtа, prаvа uličnа umеtnоst kоја sе spоntаnо rаđа prеkо dаnа а iščеzаvа nоću pоd šmrkоvimа uličnih pоlivаčа ili pоd stоpаlimа prоlаznikа. Оnа је i primitivni trоtоаrski krst оd kоgа bеžе ulični dеmоni – umеtnоst nајsirоmаšniје grаdskе dеcе zа kојu niје pоtrеbnа drugа vrstа ulаznicе sеm kоmаdićа ciglе kојi sе kао žеtоn nа kоckаrskоm stоlu pоkrеćе skаkаnjеm nа јеdnој nоzi."

  U okviru izložbe u Velikoj galeriji "Doma Vojske Srbije", predviđen je i prateći program u vidu kratkog filma sastavljenog od Kaporovi arhivskih video-zapisa i intervjua u kojima govori o slikarstvu. Ovaj film u produkciji Zadužbine "Momo Kapor" biće premijerno prikazan na otvaranju izložbe - 20. marta, a tokom izložbe publika će svakodnevno moći da vidi ovaj dvadesetominutni film. Na taj način, izložba "U ateleju" donosi atmosferu stvaranja Mome Kapora i predstavlja njegove različite vrste umetničkog izraza.

Na otvaranju koje je zakazano za 19 časova, biće predstavljena druga knjiga Kaporovih intervjua, "Sentimentalni rat i mir Mome Kapora", u izdanju SKZ i Zadužbine, koja predstavlja njegove sabrane odgovore koje je novinarima davao tokom devedesetih. Izabrane tekstove iz knjige govoriće glumica Rada Đuričin, dok će izložbu otvoriti naš poznati slikar Miloš Šobajić.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE