• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mario Vargas Ljosa kod nas!

Izvor mondo.rs

Nobelovac stiže u Beograd i Novi Sad krajem juna!

Veliki svetski pisac, nobelovac Mario Vargas Ljosa bice gost Beograda, Novog Sada i izdavacke kuce Laguna, 23. juna.

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2010. Mario Vargas Ljosa rodio se 1936. godine u Peruu, u mestu Arekipa. Osnovnu školu je upisao u Kocamambi u Boliviji, Vojnu školu "Leonsio Prado" u Limi u Peruu, srednju školu u peruanskom gradu Pjuri. Diplomirao je književnost na Univerzitetu "San Marko" u Limi i doktorirao na Univerzitetu u Madridu 1959. Živeo je neko vreme u Parizu, radio kao nastavnik, novinar Frans presa i raznih hispanoamerickih casopisa. Politicki je na pocetku bio pristalica revolucionarnog režima Fidela Kastra, ali je kasnije postao veoma kritican prema njemu i njegovom jednopartijskom režimu. U Londonu je gostovao kao profesor, u Vašingtonu i u Portoriku predavao je na univerzitetu. Živeo je i u Barseloni, odakle se vratio i postao clan PEN kluba, predavao na Kembridžu, postao clan peruanske Akademije za jezik.

Vargas Ljosa je bio veoma politicki angažovan i kandidovao se za predsednika Perua 1990.

Povodom dolaska Vargas Ljose, ceo mesec jun bice u znaku ovog velikog pisca.

Lagunin književni klub organizuje tribinu koja je posvecena životu i stvaralaštvu našeg gosta. Tribina ce biti održana u petak, 5. juna od 18 sati u knjižari Delfi u SKC-u, a govorice Gordana Mihajlovic, prevodilac, Bojana Kovacevic Petrovic, asistent na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, i Uglješa Šajtinac, pisac. Na tribini ce biti reci o burnom životu Marija Vargasa Ljose, o znacaju romana "Grad i psi" u kontekstu Latinoamerickog buma i zacetka Novog romana. Razmatracemo koliko ima autobiografskih elemenata u romanu, kakva je slika vojske koju predocava pisac, po cemu je ovaj roman izraz nezadovoljstva, pobune i neslaganja sa svetom, po recima samog autora. Za citaoce dela Vargasa Ljose bice zanimljivo i na koji nacin pitomci iz razlicitih socijalnih sredina daju razlicite slike Perua i šta je to što književnost ovog pisca cini univerzalnom, vanvremenom i humanom.

Neposredno pre Noci knjige koja ce se održati 12. juna od 17 sati do ponoci u svim knjižarama Delfi i Laguninim klubovima citalaca u Srbiji, prvi put na srpskom jeziku bice objavljeni memoari Vargasa Ljose "Riba u vodi". Ova knjiga u naizmenicnim poglavljima, obuhvata secanja na dve presudne etape u životu Marija Vargasa Ljose: s jedne strane, onu koja pocinje krajem 1946, perioda njegovog detinjstva kada mu je receno da mu otac nije umro, vec da se razveo od njegove majke, i kada ga je upoznao, do 1958. godine, u kojoj mladi pisac napušta Peru i odlazi u Evropu; s druge strane, predsednicku kampanju u Peruu koja se, posle njegovog poraza od Fuhimorija na izborima u drugom krugu, završava 13. juna 1990, drugim putovanjem u Evropu koje, kao i ranije, treba da oznaci drugi period u životu autora u kojem književnost ponovo "zauzima središnje mesto". Krajnje ubedenje i licna velikodušnost ovde opisani, kao i njegova odlucna i žestoka uverenost i izražajna energija, pretvaraju "Ribu u vodi" ne samo u strasno i neizostavno svedocanstvo vec i u jednu od glavnih knjiga iz celokupnog opusa Marija Vargasa Ljose.

"Pred kraj meseca, Marija Vargasa Ljosu upoznacemo licno. Veliki svetski pisac posetice Beograd, Novi Sad, izdavacku kucu Laguna i družice se sa svojim citaocima u knjižari Delfi u SKC-u 23. juna od 18.30. Bice to prilika da važnog cinioca savremene svetske književnosti ugostimo i podelimo svoje utiske o njegovom delu. A sada nam preostaje da se dobro spremimo, citamo dela Vargasa Ljose i išcekujemo knjigu sa posvetom", saopšteno je iz "Lagune".

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE