• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Modiljanijev "Portret muškarca" u Beogradu

Izložba dela velikog italijanskog slikara Amadea Modiljanija (1884-1920), medju kojima i prvi put u svetu prikazan njegov "Portret muškarca", otvorena je u beogradskoj galeriji "Progres".

Izložba dela velikog italijanskog slikara Amadea Modiljanija (1884-1920), medju kojima i prvi put u svetu prikazan njegov "Portret muškarca", otvorena je u beogradskoj galeriji "Progres".

Otvarajući izložbu, direktor Instituta "Modiljani" u Rimu Kristijan Parizo je rekao da je svetska premijera slike poznatog portretiste, jednog od najuticajnijih predstavnika "pariske škole", održana u Beogradu po želji njenog vlasnika, inostranog kolekcionara srpskog porekla, rodjenog Beogradjanina.

Slika je, kako je preneo Parizo, njegov poklon rodnom gradu, iako su za takav dogadjaj bili zainteresovani svetski umetnički centri od Njujorka do Pariza, prenela je TV Pink koja je imala ekskluzivno pravo izveštavanja sa otvaranja izložbe.

Vlasnik, koji ne želi da otkrije svoj identitet, sam je finansirao 17 godina dugo i skupo utvrdjivanje autentičnosti slike, koju su nedavno konačno potvrdili Institut "Modiljani" i Institut za atomsku fiziku "Ars mensure" u Rimu.

Ulje na platnu "Portret muškarca", dimenzija 38 x 46 santimetara, čuveni portretista naslikao je 1918. godine. Ne zna se ko je muškarac na slici, ali se pretpostavlja da je mladji čovek iz umetničkog sveta i da je nastala u Nici.

Osim tog dela, publika će do 10. decembra moći da vidi i 22 originalna Modiljanijeva crteža, originalna dokumenta, pisma i fotografije koje ilustruju životni put slikara, kao i jednu njegovu skupturu. Svi eksponati su deo kolekcije Instituta "Modiljani" koji se 25. oktobra iz Pariza definitivno preselio u Rim.

Nakon Beograda, izložba će obići galerije širom sveta, rekao je direktor tog instituta Kristijano Parizo. On nije dao konkretan odgovor na pitanje novinara da li će vlasnik portreta, nakon prikazivanja dela svetskoj javnosti, sliku pokloniti Srbiji, kako je ranije bilo najavljeno, ili će je ponuditi na prodaju svetskim kolekcionarima i aukcijskim kućama.

Stručna analiza autentičnosti dela, koja je trajala 17 godina, sprovedena je u Institutu za atomsku fiziku "Ars Mensurae" u Rimu, na sugestiju stručnjaka Instituta Modiljani, jedine autorizovane institucije za procenu verodostojnosti dela tog slikara.

Slika "Portret muškarca" načinjena je za nekoliko minuta, bojama rastvorenim terpentinom, na malom formatu. Modiljani je koristio mali broj boja, sa crnim okvirom figure koji se jasno naznačava iz dubine. Za sada još nije utvrdjen identitet čoveka na slici.

Za istraživanje autentičnosti slike korišćene su najsavremenije laboratorijske analize - hemijska, foto i analiza infracrvenim zracima, koje ne oštećuju umetničko delo. Analiza je sprovedena u 22 tačke na slici.

Prema rečima Stefana Ridolfija, na autentičnost dela ukazuju hemijske analize kojima je utvrdjeno da je platno slično onom koje je koristio umetnik, kao i da boje odgovaraju periodu nastanka dela, naslikanog početkom prošlog veka. Tonovi i potezi podudaraju se s onima iz tog perioda, a portret zauzima najveći deo slikane površine - pozicioniranje glave karakteristično je za Modiljanija.

(MONDO/agencije)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE