• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Premijera drame Biljane Srbljanović u JDP-u

Drama Biljane Srbljanović "Barbelo, o psima i deci" njen je najličniji i "najženskiji" komad, izjavio je umetnički direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP) Gorčin Stojanović, najavljujući premijeru tog komada u režiji Dejana Mijača koja će biti održana u utorak 4. decembra.

Drama Biljane Srbljanović "Barbelo, o psima i deci" njen je najličniji i "najženskiji" komad, izjavio je umetnički direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP) Gorčin Stojanović, najavljujući premijeru tog komada u režiji Dejana Mijača koja će biti održana u utorak 4. decembra.

To je njen četvrti komad na scenama JDP-a, posle "Beogradske trilogije", "Supermarketa" i "Skakavaca", podsetio je on na konferenciji za novinare, kojoj autorka nije prisustvovala zbog, kako je rečeno, zauzetosti poslovima oko ličnih dokumenata.

U jakom glumačkom ansamblu su Nebojša Glogovac, Mirjana Karanović, Jasmina Avramović, Nikola Djuričko, Ana Sofrenović, Jelena Djokić, Goran Šušljik, Nikola Rakočević i drugi.
Scenograf je Juraj Fabri, kostimograf Angelina Atlagić, kompozitor Anja Djordjević, autor video rada Boris Miljković.

Što se tiče drame, Mijač je kazao da "nema klasičnu, izričitu priču, ali ima unutrašnjeg sadržaja koji je važniji od priče i sastoji se od prizora, utisaka, snova...".

"Reč je o osnovnim ljudskim situacijama. Biljana je iz opsednutosti zlom koje nas okružuje ipak pronašla razlog za veru da postoji pravo na nadu, i pored svega što nam se dešavalo i što se još dogadja", istakao je Mijač.

U programu predstave navodi se da je "Barbelo pojam kojim se u istoriji hrišćanstva označava prva emanacija Boga, njegovo pra-poreklo, pra-uzrok, metafizički prostor iz kojeg sve potiče". Citirane su reči autorke da je za nju Barbelo "majčin stomak, jedno sigurno, toplo mesto, van vremena i pre početka svega, ono odakle dolazimo i gde bi mnogi da se vrate i sakriju, a svako neka izabere šta je to".

Glumica Mirjana Karanović izjavila je da "komad govori o tome kako ljudi, i žene, a naročito muškarci, živeći neke arhetipove i noseći u sebi predrasude, bilo socijalne ili psihološke, ne daju sebi pravo na odluku".

"Likovi drame nose u sebi ograničenja, prepreke koje ih sputavaju da žive život do kraja. Ipak, neki od njih preskoče tu prepreku i uspevaju da se oslobode. Ovu dramu vidim kao komad o slobodi, o odluci pojedinca da ima pravo na slobodu", istakla je ona.

Glogovac, koji igra upravo takav lik, rekao je da ga je komad privukao zato što otvoreno i hrabro pristupa pitanjima koja nas muče, ali o kojima uglavnom razmišljamo samo u sebi, ne izgovarajući ih glasno.

"Moj lik je lutalica, uspeo je da se oslobodi tako što je izašao iz sistema, napustio je svet kada ga je prozreo i prezreo, a možda mu i oprostio", rekao je Glogovac, citirajući repliku iz komada: "Kada je postalo sramota ne biti uspešan, ja sam otišao".

Članovi ansambla dodali su da je to samo jedan od načina oslobadjanja u komadu koji je optimističan u smislu poruke da je najvažnije razmišljati svojom glavom i ne pristajati na život po bilo čijem diktatu.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE