• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Japanci "gasovima" protiv Zapada! (FOTO)

Izvor mondo.rs

Predstavljamo vam manje poznatu stranu japanske umetnosti, koja oslikava "bitku prdeža".

Kada pomislite na tradicionalnu japansku umetnost, setite se krhkoće linija oslikanih bambusa. Haiku koji obeležava fragilnost lepote u jednoj rečenici ili bašta koja nekako predstavlja transedenciju svih stvari tako što elegantno predstavi vetar u krošnjama drveća.

Kod ovih slika, svakako ima "vetra" u krošnjama, ali daleko od elegantne i krhke lepote na koju smo navikli kada je reč o japanskoj umetnosti.

U pitanju je "He-Gassen" skripta, koja datira iz perioda četrdesetih godina 19. veka. "He-Gassen" se bukvalno prevodi kao "bitka prdeža" (ne šalimo se) i prikazuje različite muškarce i žene sa njihovim pozadinama u prvom planu kako ispuštaju "vetrove" snage uragana. Silina njihovih "gasova" je tolika da su u stanju da podignu mačke u vazduh, razbiju zidove, sruše zgrade i generalno poteraju svoje žrtve u beg.

Iako je humoristička strana ovih crteža jasna, mnogi raspravljaju da "bitka prdeža" ima i političku konotaciju. Tokom Edo perioda (1603-1867), naduvenost stomaka usled gasova je bio jedan od načina ismevanja Zapadnjaka.

Japan je bio odsečen od ostatka sveta i pritisak Zapada je bio sve veći i veći, dok na kraju Amerikanci nisu naterali ovu zemlju da se "otvori" ka svetu 1853. godine.

Koji je onda bio bolji način da se spreče uljezi sa Zapada, nego parada snage industrijskog gasa?

Još slika možete videti u digitalnoj arhivi "Waseda" Univerziteta.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

umETnick

Vrrrrlo inspirativno, posebno za nas umETnicke;)

SERIJE