• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pronadjen nepoznat Mikelandjelov crtež

U arhivi bazilike Svetog Petra pronadjen je crtež za koji se veruje da je delo velikog Mikelandjela, saopštili su u subotu zvaničnici Vatikana.

U arhivi bazilike Svetog Petra pronadjen je crtež za koji se veruje da je delo velikog Mikelandjela, saopštili su u subotu zvaničnici Vatikana.

Otkriće je objavljeno u vatikanskom listu "Oservatore romano", koji navodi da se radi o nacrtu za kupolu bazilike namenjenom klesarima koji su radili na njenoj izgradnji.

List dodaje da je crtež verovatno nastao 1563, manje od godinu dana pre Mikelandjelove smrti.

Postojanje crteža je "dosad bilo nepoznato", kazala je Marija Kristina Karlo-Stela, upravnica arhive, koja je objasnila da je jedan od istraživača slučajno naišao na crtež.

"Sigurnost poteza, stručna ruka naviknuta da donosi odluke pred nedovršenim kamenom, ostavlja malo sumnje, crtež je Mikelandjelov", izjavio je Vitale Zanketin, istraživač koji je našao crtež.

Vatikan je najavio da će crtež slavnog renesansnog majstora u ponedeljak biti zvanično podnet na uvid grupi stručnjaka, medju kojima će se naći i nedavno naimenovani upravnik Vatikanskih muzeja Antonio
Paoluči, a da će naknadno biti utvrdjen datum kada će biti predstavljen medijima.

Mikelandjelo, koji je počeo da radi na izgradnji bazilike 1547, imao je skoro 90 godina kada je crtež, naslikan crvenom kredom, nastao.

Reč je o veoma retkom crtežu, ističe "Oservatore romano", budući da je slavni umetnik pod stare dane naredio da se većina njegovih crteža uništi.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE