• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Portret muškarca" videće oko 90.000 ljudi

Izložbu "Modiljani i njegovo doba" na kojoj je prvi put beogradska publika imala priliku da vidi njegov "Portret muškarca" čija je autentičnost potvrdjena tek ove godine, videće do zatvaranja oko 90.000 posetilaca, saopšteno je u ponedeljak na konferenciji za novinare.

Izložbu "Modiljani i njegovo doba" na kojoj je prvi put beogradska publika imala priliku da vidi njegov "Portret muškarca" čija je autentičnost potvrdjena tek ove godine, videće do zatvaranja oko 90.000 posetilaca, saopšteno je u ponedeljak na konferenciji za novinare.

Novinarskoj konferenciji u galeriji "Progres" u kojoj je izložba postavljena 1. decembra tačno na 90. godišnjicu prve i jedine samostalne izložbe koju je Amadeo Modiljani (1884-1920) imao za života, prisustvovala je umetnikova unuka Laura Nehtšajn Modiljani, počasna predsednica instituta koji nosi njegovo ime.

Beogradsku izložbu je organizovala kompanija "ABV Capital" u saradnji sa Institutom Modiljani Pariz - Rim. Predsednik Instituta Kristijan Parizo je rekao da će njena sledeća "stanica" biti Prag, a vode se pregovori da putuje u Zagreb i Emirate.

On je podsetio da je 17 godina radjeno na utvrdjivanju autentičnosti slike u rimskom institutu Ars mensura, gde su primenjene najsavremenije metode. Presudna je bila analiza bele boje u kojoj nije bilo titanijuma, što je bio dokaz da je portret naslikao umetnik neposredno pre smrti. Datiran je u 1918. i slikan je u Nici gde je Modiljani boravio poslednjih dana Prvog svetskog rata.

Parizo je rekao da se radi na utvdjivanju koga je Modiljani portretisao i da pretpostavlja se da je to bio neki umetnik ili da se možda radi o autoportretu.

Postoji samo jedan sačuvani autoportret, iako ima puno Modiljanijevih fotografija, ali one nisu pogodne za uporedjivanje jer se slikar nije verno držao modela.

Ime vlasnika i dalje ostaje nepoznato, iako je Parizo u šali odgovorio: Putin!, aludirajući na činjenicu da je izložba prvo postavljena u Muzeju Puškina u Moskvi, gde je trajala tri meseca.

Na pitanje na koju sumu je slika procenjena, Parizo je prvo uzvratio pitanjem da li to znači da ima zainteresovanih kupaca, a onda je objasnio da je slika osigurana na 15 miliona evra što bi onda bila neka početna procena njene vrednosti.

On je rekao da se i dalje otkrivaju nepoznata dela Modiljanija (prvi katalog svih njegovih dela koji je izradio Čeroni imao je 330 ulja a aktuelni koji je nedvano uradio Arizo ima već 380).

Slikareva unuka, koja nije bila u Moskvi zbog bolesti, nije stigla ni na beogradsko otvaranje, ali je doputovala u nedelju, a u ponedeljak se vraća u Pariz.

Ona je rekla da je od majke koja je bila Modiljanijeva ćerka iz vanbračne veze sa Žen Ebutern i koja je bila sasvim mala kada se Žen ubila odmah nakon što je umetnik umro, slušala puno priča o majčinim roditeljima. Modiljanijeva ćerka (1918-1984) koju je othranila umetnikova sestra i na nju prenela sva nasledna prava posvetila se istraživanju života i dela svoga oca.

Ona je to objavila u knjizi "Modiljani bez legende" (1958) radjenoj na osnovu dokumenata koje je nasledila. Zamoljena da kaže neku anegdotu koju joj je ispričala majka, ona je odgovorila da se sve to nalazi u toj knjizi.

Dalja sudbina "Portreta muškarca" ostaje otvorena, ali slika za koju je rečeno da će biti ustupljena da bude izložerna u Narodnom muzeju u Beogradu, nastavlja svetsku turneju.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE