• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vikipedija - Crveni krst u informisanju

Studenti mogu da koriste Vikipediju za svoje radove, pošto je taj sajt dovoljno poboljšao svoj kredibilitet, ocenio je Džimi Vels, osnivač ove poznate internet enciklopedije

Studenti mogu da koriste Vikipediju (Wikipedia) za svoje radove, pošto je taj sajt dovoljno poboljšao svoj kredibilitet, ocenio je Džimi Vels, osnivač ove poznate internet enciklopedije.

Vels je rekao da ne vidi "nikakav problem" u tome da studenti koriste članke Vikipedije kao referencu pod uslovom da sadrže tačne citate.

Za istraživače bi pak "bilo bolje da sami obavljaju svoja istraživanja" umesto da se oslanjaju na Vikipediju, rekao je on na konferenciji "Online information" održanoj u Londonu.

Pre dve godine, odnosno 2005. Vels je izjavio da Vikipedija studentima ne može da služi kao osnova za radove, već samo kao početna tačka u mnogo dubljim izstraživanjima u vezi neke teme.
Medjutim, u medjuvremenu su načinjeni veliki pomaci kad je reč o Vikipedijinom kredibilitetu zahvaljujući novim pravilima objavljivanja i provere informacija, istakao je on.

Princip "slobode objavljivanja" koji je važio na Vikipediji, bio je kritikovan. Pošto u uredjenju ove enciklopedije može da učestvuje svaki korisnik Interneta, dolazilo je do objavljivanja netačnih i nepreciznih informacije ili onih bez pouzdanog izvora.

U Vikipediji je sada uspostavljen sistem provere informacija koju obavljaju dobrovoljci, a njeni odgorovni razmišljaju da svi kvalitetni i pouzdani članci ubuduće nose oznaku "zastave" (flag).

Uprkos napretku tehnologij, kad se radi o garanciji kredibilita informacija "nema bolje kritike od one koju iskazuju sami koristnici Interneta", istakao je Vels.

On je ponovio da će neprofitna Fondacija Vikipedija, uprkos nedostatka novca, ostati nezavisna i da neće tražiti sponzore koji bi mogli da diktiraju njenu "izdavačku politiku".

"Mi smo Crveni krst u informisanju. Nećemo se prodati Guglu", rekao je Džimi Vels.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE