• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kulturni događaj godine (FOTO)

Izvor mondo.rs

U Beogradu je otvorena izložba koju bi obavezno trebalo da posetite.

Ispred Konaka knjige Ljubice sinoć je bila gužva. Ako niste bili među onima koji su želeli prvi da vide čuvenog Direrovog "Nosoroga" i ostale grafike ovog umetnika, ali i njegovih savremenika, imate naredna dva meseca za uživanje koje nije baš često u našem gradu - izložbe poput ove su zaista kulturni događaj za pamćenje.

Postavku "Albreht Direr i njegovi savremenici - Trijumfalna povorka cara Maksimilijana I", Istočnoslovačkog muzeja iz Košica, čini 138 grafičkih listova, koncipiranih u dve celine. Prva celina sadrži 20 Direrova dela i 74 prvorazredna grafička ostvarenja njegovih savremenika. Drugi deo predstavlja 44 grafička lista čuvene kompozicije "Trijumfalna povorka cara Maksimilijana I".

Posetioci izložbe imaju priliku da vide neke od najboljih grafika koje je Direr uradio pre svoje 30. godine kao što su "Otkrovenje", "Život Bogorodičin", "Stradanja Hristova", jednu od tri najslavnije grafike u istoriji - "Vitez, smrt i đavo", ali i čuvenog "Nosoroga".Takođe, izložena su dela poznatih imena nemačke i italijanske grafike Hajnriha Aldegrefera, Albrehta Aldorfera, Luke Kranaha Starijeg, Markantonija Raimondija i drugih.

POGLEDAJTE FOTO GALERIJU:

 Autor izložbe je Ivan Havlice, koji je pažljivim odabirom radova, koji se čuvaju u kolekciji Muzeja iz Košica, uspeo da oživi "duh vremena" i da prikaže odnos između umetnosti i društvene stvarnosti epohe.

"Direr je suština renesansnog ideala, univerzalnog čoveka i umetnika. Bio je posvećen razumu i iskustvu, duboko pobožan i posvećen trajnim tradicionalnim pitanjima odnosa boga i čoveka, smisla i svrhe umetnosti i umetnika. To dvojstvo je suština renesansne kulture, to je suština samog Direra i to je ono što se vidi na njegovim autoportertima. Svi grafičari od njegovog doba do danas priznaju mu da je on u stvari preobrazio grafiku i u tehničkom smislu - videćemo drvoreze za koje skoro da ne možemo reći da su drvorezi koliko su bogati i puni, i u koncetpualnom smislu", istakla je profesor na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu Saša Brajović.

"Mislim da smo sa ovom izložbom Beograd vratili na kulturnu mapu Evrope", rekao je nakon otvaranje izložbe gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Dođite i proverite da li je u pravu.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE