• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Granica je zatvorena"

Izvor Tanjug

Večeras otvaranje izložbe na temu migranata u Muzeju afričke umetnosti.

Muzej afričke umetnosti pripremio je novu izložbu pod nazivom "Granica je zatvorena" sa aktuelnom temom migranata koja će biti otvorena večeras u toj instituciji.

Izložbu će otvoriti gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević, istoričarka umetnosti Irina Subotić i v.d. direktora MAU-a Marija Aleksić.

Postavka je plod saradnje Muzeja afričke umetnosti sa nevladinom organizacijom "Grupa 484", umetničkim kolektivom "ŠKART" i umetnicima Ivanom Bogićević-Leko, Snežanom Skoko i Lukom Kneževićem Strikom.

Višegodišnji rad te grupe umetnika sa tražiocima azila u Srbiji proizveo je radove u različitim formatima: "migrantske mape", pisane i slikovne poruke na tekstilu koje daju uvid u žensku stranu migracija i interaktivnu aplikaciju.

Deo izložbe čine i autentični audio-zapisi (priče, izjave, svedočenja) azilanata, kao i jedinstvena društvena igra koju su osmislili tražioci azila smešteni u Centru za smeštaj tražilaca azila u Bogovađi, a koja nosi naziv "Granica je zatvorena".

Kako podsećaju iz Muzeja afirčke umetnosti poslednjih godina, a pogotovo u proteklih nekoliko meseci, Srbija je na ruti kretanja desetina hiljada ljudi iz Afrike i sa Bliskog istoka koji, bežeći sa "linije vatre" ili od teškoća i nevolja u svojim zemljama porekla, traže spas u nekoj od zemalja Zapadne Evrope.

Iako i samo bogato sopstvenim izbegličkim iskustvom i opterećeno ekonomskim problemima, naše društvo u proteklim godinama bilo je podeljeno prema ovom pitanju.

Međutim, znatan broj građana pokazao je izuzetno visok nivo solidarnosti i empatije prema onima koje su još veće muke dovele u ovaj, njima nepoznat prostor. Osim ljudske, ta velika seoba naroda zahteva i brzu umetničku reakciju i promišljanja.

Izložbu će pratiti niz dodatnih programa i aktivnosti u vidu radionica, razgovora, vođenja, a trajaće do 1. decembra.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE