• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Britanski umetnik ukrasio Vitlejem za Božić

Hrišćanske hodočasnike i turiste u mestu Hristovog rodjenja, Vitlejemu na Zapadnoj obali, ovog Božića ne očekuju samo jelke i božićni ukrasi, već i neobična izložba neuhvatljivog britanskog umetnika, poznatog pod nadimkom Banksi.

Hrišćanske hodočasnike i turiste u mestu Hristovog rodjenja, Vitlejemu na Zapadnoj obali, ovog Božića ne očekuju samo jelke i božićni ukrasi, već i neobična izložba neuhvatljivog britanskog umetnika, poznatog pod nadimkom Banksi (Banksy).

Šest njegovih grafita osvanulo je ovih dana na kontroverznom zidu oko Vitlejema koji je Izrael podigao da bi se odvojio od Palestinaca. Na jednom izraelski vojnik zaustavlja magarca da mu proveri ličnu kartu, na drugom dečje stopalo provaljuje zid, na trećem devojičica s kikicama, u roza haljini, proverava da li vojnik ima oružje, na susednom je golub obučen u pancir s metom na grudima.

Preduzimlijvi palestinski taksisti odmah su se dosetili pa posetiocima nude obilazak izložbe-protesta protiv zida.

Izložba pod nazivom "Geto Deda Mraza Vitlejem 2007" nije samo pokušsaj da se turisti ponovo privuku u biblijski grad, posle sedam godina nasilja, već i do sada najveći protest umetnika protiv barijere koju Palestinci nazivaju zidom aparthejda.

Gradonačelnik Viktor Batarse smatra kolektivnu izložbu šansom da se privuče više od pola miliona turista ove godine. To je ipak mnogo manje nego 2000. godine, kada je Vitlejem, povodom novog milenijuma, posetilo 1,2 miliona ljudi.

Grafiti britanskog umetnika vode preko zida do Trga jasli, ispred Crkve Hristovog rodjenja, podignute iznad pećine u kojoj se, po hrišhanskom verovanju, rodio Isus.

I sam umetnik, koji nastoji da sakrije svoj identitet, uprkos ogromnoj popularnosti, vidi šansu da "Geto Deda Mraza" , ranijih godina otvoren u decembru u radnjici u Oksford stritu u Londonu, privuče pažnju na probleme u Vitlejemu.

"Bilo bi dobro kada bi više ljudi došlo da se samo uveri u situaciju ovde," napisao je Banksi nedavno u kratkoj poruci londonskom "Tajmsu".

Centar izložbe je zapravo u improvizovanoj galeriji na Trgu jasli. U njoj je i slika čoveka koji nosi jerusalimski stari grad na ledjima, palestinskog umetnika Sulejmana Mansura i delo Britanca Pitera Kenerda -račun u dolarima odštampan na stranama izraelskog "Džeruzalem posta".

Sve je za prodaju ili aukciju, a novac je namenjen omladini i deci na Zapadnoj obali. Za jednog "pacova", zaštitnog znaka Banksija, je već ponudjeno 125.000 dolara.

Robert Banks Banksi, o kome se malo zna, osim da mu je to možda pravo ime i da je rodjen u Bristolu pre 33 godine, prvi put je posetio Vitlejem 2005. I tada mu je zid poslužio kao platno na kome je prikazana izolacija i patnje Palestinaca pod izraelskom okupacijom.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE