• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvoren muzej Dositeja Obradovića u Čakovu

Ministar prosvete Zoran Lončar otvorio je u Čakovu, kod Temišvara, spomen-muzej u renoviranoj kući u kojoj je rodjen Dositej Obradović, 1740. godine.

Ministar prosvete Zoran Lončar otvorio je u Čakovu, kod Temišvara, spomen-muzej u renoviranoj kući u kojoj je rodjen Dositej Obradović, 1740. godine.

Luče prosvetiteljstva Dositeja ni danas nisu ugašene, o čemu najbolje svedoče brojni kulturni dogadjaji upriličeni tokom ove godine, istakao je Lončar, inače predsednik organizacionog odbora za obeležavanje 200. godišnjice dolaska Dositeja u Srbiju.

"Uveren sam da nema boljeg načina da se svetu predstavimo kao dostojan i ravnopravan sagovornik nego da mu pokažemo naše pravo lice, naše istorijske vrednosti, a one se na pravi način mogu prepoznati i kroz rad i stvaralaštvo Dositeja", kazao je ministar Lončar.

On je zahvalio Dositejevoj zadužbini i njenom osnivaču vršačkoj kompaniji "Hemofarm", kao i predstavnicima Srba u Rumuniji i rumunskim vlastima što su organizovali i uspešno realizovali stvaranje večnog doma Dositeja u njegovom rodnom mestu.

Prvi predsednik Upravnog odbora zadužbine Radiša Gačić rekao je da je zadužbina osnovana (2004. godine) da bi podsticala afirmaciju Dositeja i njegovih prosvetiteljskih ideja, a "Hemofarm" je kao osnivač poklonio robnu kuću u Čakovu koju je otkupio i rekonstruisao, da bi ove godine bila pretvorena u spomen-muzej.

On je izrazio nadu da će spomen-muzej biti mesto hodočašća mladih iz svih krajeva gde žive Srbi.
Predsednik Skupštine zadužbine i počasni predsednik fondacije "Hemofarm" Miodrag Babić je s ministrom Lončarom položio lovorov venac na dom koji je od danas zvanično Spomen-muzej Dositeja.
U okviru završne svečanosti "Godine Dositeja" održana je akademija u gimnaziji u Temišvaru koja nosi njegovo ime.

Nastupili su hor "Kolegium muzikum" pod dirigentskom palicom Darinke Matić-Marović, književnici Slavomir Gvozdenović, Dragomir Brajković, Milovan Vitezović i Ljubivoje Ršumović. U programu je učestvovala i dramska umetnica Rada Djuričin.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE