• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta čitati do 18. preporučuje Jelena Puzić

Izvor mondo.rs

Mlada glumica za MONDO preporučuje čak 11 knjiga koje bi svako trebalo da pročita do 18. rođendana.

Jelena Puzic (26) trenutno promoviše film "Pored mene", a filmska publika videce je i u ostvarenjima "Vlažnost", "Dobra žena" i "Vrati se Zone". Pozorišna publika zna je iz predstava "Beogradska trilogija", "Verter - ili imaš nade ili nade nemaš", i "Braca (b)luzeri".

Šta najviše voliš da citaš, i koliko vremena imaš za to?

"Volim da citam klasike i retko kad uzmem nešto novije, pošto imam osecaj da ce neka velika misao da mi promakne, ako ostavim neprocitanog Hesea, Dostojevskog, Igoa. Vremena nemam ni za šta, ali sam našla kljuc za svakodnevo citanje, a to je dok jedem. Možda nije zdravo, ali to mi osigurava par procitanih stranica svakog dana, a i tada ne vidim i ne cujem ništa oko sebe, pa je i kao neka meditacija".

Koja ti je omiljena knjiga i zašto?

"Omiljena knjiga mi je 'Prijatelji sa Kosancicevog venca 7', Slobodana Selenica. Jedan od najcešcih motiva kod Selenica je taj posleratni beogradski period, u kome se ovde sve okrenulo naglavacke. To je vreme koje mene jako interesuje, u kome se potpuno promenio sistem vrednosti, a u cemu ja prepoznajem uzroke trenutnog kulturnog i moralnog sunovrata u kome se ovaj grad, pa onda i država, nalaze, a 'Prijatelji', mada su napisani 1980, fino sublimiraju 70 godina od Drugog svetskog rata, do danas. Ipak, to nije glavni razlog. U pitanju je najviše Selenicev stil, u kome se savršeno preplicu romanticna mistifikacija i surovi realizam".

Koje tri knjige bi svakome preporucila za citanje do 18. rodendana, i zbog cega baš te knjige?

"Serijal 'Hari Poter', Dž. K. Rouling - to je sedam knjiga, ali nema veze!

'Bogorodicina crkva u Parizu', Viktor Igo

'Demijan', Herman Hese.

Moram da dodam i sve knjige koje su lektira, iako je vecina njih razumljiva tek kasnije. Ja sa lektirom imam princip da svaku knjigu po prvi put procitam onda kada je predvideno, a vracam im se kada dodem u godine da shvatim o cemu se tu zapravo radi. Vrednost klasika i jeste u tome da vam u razlicitim životnim dobima oni uvek nešto novo znace. Za ljubitelje poezije do osamnaeste je obavezan Mika Antic, a za devojcice 'Beleške jedne Ane' Mome Kapora, ali nju bi trebalo citati jednom godišnje do kraja života".

Ne propustite i ostale preporuke knjiga!

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava. Pratite MONDO i na Instagramu.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE