• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Smak sveta" - 36 godina kasnije

Trideset i šest godina nakon objavljivanja knjige "Smak sveta" Dragoša Kalajića - književnika, novinara i slikara, izdavač MIR Publishing ponosno predstavlja prvo ćirilično izdanje ovog dela

 "Smak sveta" - 36 godina kasnije

"Pred nama je neobično delo - i po sadržaju i po formi. Izdato originalno na latinici, a predstavljajući zapravo ABECEDU Smaka Sveta, odlučili smo se da formu ABECEDE ostavimo, ali ovoga puta na ćirilici. Kalajić je verovao da nema očuvanja evropske tradicije i baštine, bez očuvanja sopstvene. Otuda su Kalajićeve reči prenešene ćirilicom, a reči onih drugih koje autor neretko navodi - latinicom, na njihovim originalnim jezicima", istakao je izdavač Aleksandar Protić.

Kalajićev "Smak sveta" predstavlja štivo u kojem se iznova otkriva značenje pojma besmrtnosti, a koje čitaocu ujedno pomaže da spozna ono što je "s druge strane značenja", nešto "više od života", ono što je ideja vodilja u sveprisutnoj potrazi za smislom.

Autor u delu, koje je kompas za morfologiju i ezoteriju pojedinih fenomena modernog sveta, obrađuje 61 pojam - iz kulturologije, filozofije, istorije, tehnologije, komunikacija, kibernetike, umetnosti i prirodnih nauka. A fenomene tog sveta, u znaku pomračenja Zapada, objašnjava kroz "pojmovnik sunovrata i srozavanja modernog čoveka".

"Ova knjiga je, paradoksalno, danas u Srbiji možda aktuelnija no u vreme njenog prvog izdanja. Horizonti tadašnjih čitalaca bili su zamagljeni specifičnom, ambivalentnom, jugo-socijalističkom uslovljenošću percepcije zapada i fascinacijom zapadnom stvarnošću, koja je svoje pravo lice za našeg čoveka tek kasnije otkrila. Ona nam danas daje sigurnu poziciju i dobra je osmatračnica za sliku dekadencije i uzroke nihilizma modernog sveta. Izabrane pojave, opisane i objašnjene u knjizi, dijagnostičkom preciznošću su locirane kao čvorne tačke tektonskih poremećaja savremene civilizacije, te ni danas nisu izgubile na aktuelnosti. Naprotiv. Tendencije krize nisu promenjene već su ubrzane i pojačane", viđenje je recenzenta knjige, reditelja Dragana Ćirjanića.

Tokom trajanja 60. tradicionalnog Međunarodnog beogradskog sajma knjiga (25. oktobar - 1. novembar 2015. godine) svi zainteresovani Kalajićev „Smak sveta“ moći će da nabave na štandovima „Catena Mundi“ i „Geopolitika“, odnosno direktno od izdavača MIR Publishing po sajamskoj ceni od 1.300 dinara.

Po završetku Sajma knjiga će se naći u redovnoj prodaji u svim bolje snabdevenim knjižarama u Srbiji po ceni od 1.700 dinara. Prvo ćirilično izdanje knjige „Smak sveta“ Dragoša Kalajića uredili su Sonja Kalajić i Aleksandar Protić. Knjiga je štampana u 1.000 primeraka. Dizajn knjige - „Metaklinika“. Priprema za štampu - „Studio TRID“.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE