• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dva srpska muzeja u trci za najbolji u Evropi!

Izvor mondo.rs

Muzeji iz Valjeva i Novog Sada u konkurenciji za nagradu "Evropski muzej godine 2016".

"The European Museum Forum" koji funkcioniše pod pokroviteljstvom Saveta Evrope objavio je danas listu 49 muzeja u Evropi koji će se takmičiti za prestižnu nagradu "European Museum of the Year Award 2016" (Evropski muzej za 2016 godinu). U jakoj konkurenciji, među 49 muzeja širom starog kontinenta našla su se i dva srpska, Narodni muzej Valjevo i Galerija Matice Srpske iz Novog Sada.

Srpski muzeji tako su stali rame uz rame sa konkurencijom iz Nemačke, Francuske, Italije, Poljske, Rusije, Engleske, Belgije, Austrije... Iz regiona, u konkurenciji su i "Galerija 11/07/95" u Sarajevu i Muzej Hercegovine iz Mostara, kao i "Ivanina kuća bajki" iz Ogulina i Gradski muzej Vukovara.

Prošle godine, nagradu "Najbolji evropski muzej" osvojio je holandski "Rijksmuseum" u Amsterdamu.

"Tokom leta nas je predložila za nominaciju prof. dr Mila Živančević, delegat ICOMA za jugoistočnu Evropu. Na osnovu njenog prihvaćenog predloga, ušli smo u prvi krug i popunili aplikacione formulare. Na osnovu prihvaćene aplikacije ušli smo u drugi krug i krajem septembra nas je obišao član žirija prof. dr Vim de Vos, iz Belgije, a potom je muzej obišao i tajni žiri. Kada, kako i ko nismo sigurni. Bilo je nekoliko sumnjivih posetilaca, ali nismo sigurni da li su baš oni bili članovi tajnog žirija. Posle svega ovoga ušli smo u završnu nominacionu konkurenciju i nadamo se da ćemo na proleće poneti laskavu titulu najboljeg muzeja u Evropi za 2016. godinu. Nezvanično smo čuli u izveštaju koji je dr Wim de Vos napisao, da je naročito fasciniran sa dve stvari i to činjenicom da je muzej otvoren za saradnju sa građanima i formalnim i neformalnim organizacijama i ulogom koju muzej ima u razvoju lokalnog turizma, u smislu inicijativa koje sam ostvaruje, bez čekanja na aktivnosti lokalnih turističkih poslenika", kaže dr Vladimir Krivošejev, direktor Narodnog muzeja Valjevo, za "U gradu.info".

Ove lepe vesti vezane za pozicioniranje valjevskog Muzeja u Evropi, svakako potvrđuju kvalitet rada ove institucije a trebalo bi i da inspirišu sve one građane Valjeva koji još nisu pogledali glavnu postavku muzeja da to konačno i učine. Vrednosti kojima stremimo i uglavnom ih vezujemo za "beli svet" mogu vrlo lako da se nadju i u našem komšiluku, samo je bitno da svoju svest dovoljno razvijemo da bi mogli da prepoznamo ono svetsko a naše. Valjevski muzej je apsolutno pravi primer.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Tagovi

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Valjevac

Valjevski muzej uz džez fest poslednje utociste kulture u gradu koji iz godine u godinu proživljava potpuni kulturni slom. Tesnjarske večeri postale su vašarka zabava za mase. Tu su naravno duvan cvarci tik pored Doma kulture gde mesto svakako nije za to. Sad još samo da nam pod izgovorom očuvanja tradicije vrate veliki vašar i možemo slobodno da Valjevo nazovemo palanka a ne grad.

Serbia forever

Kako nije Muzej savremene umetnosti na Uscu!? Mozda ce biti kad zavrse renoviranje posle 12 godina, ili Narodni muzej, koji se renovira vec 15 godina!?

62

napred Valjevo

SERIJE