• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NE PROPUSTITE: Prvi portret Dositeja Obradovića

Izvor mondo.rs

U Muzeju Dom Jevrema Grujića za vreme državnog praznika biće izložen prvi portret srpskog prosvetitelja Dositeja Obradovića. I još - probajte tortu koju je jela kraljica Natalija ili engleski čaj, pogledajte pušku hajduk Veljka...



Ako narod Srbije treba nekome da bude večno zahvalan onda je to svakako Dositej Obradović, prosvetitelj, čovek koji je nesebično prenosio svoje znanje, bio je prvi ministar obrazovanja... genije!

Zato ne propustite jedinstvenu priliku da u Muzeju Dom Jevrema Grujića (Svetogoprska 17) tokom predstojećeg vikenda, ali i za vreme praznika - Dan državnosti Srbije (15. i 16. februar) pogledate prvi portret Dositeja Obradovića, prema kojem su rađeni svi ostali kasniji portreti i ilustracije u knjigama i udžbenicima.

Portret će biti izložen samo tokom dana praznika, nako čega će ga preuzeti stručni tim Centralnog instituta za konzervaciju u kojem se očekuje njegova restauracija, ali i detaljna analiza kako bi se utvrdio njegov autor koji do sada nije poznat.


U Domu Jevrema Grujića, moći ćete da vidite i jedinstvenu umetničku kolekciju sakupljanu tokom dva ipo veka, koju čine dela najznačajnijih srpskih slikara: Paje Jovanovića, Uroša Predića, Steve Todorovića, Uroša Kneževića, Zore Petrović ..., skulpture, stilski nameštaj, oružje iz Prvog i Drugog srpskog ustanka, među kojima je i puška Hajduk Veljka, kraljevske darove, umetničke predmete, kao i bogat arhivski materijal i to sve u autentičnom ambijentu gradske vile s kraja 19. veka.

Posle obilaska muzeja, možete se opustiti uz čaj koji će biti poslužen po engleskom kraljevskom protokolu ili probati kafu na pariski način. Svakako ne propustite da probate i omiljenu čokoladnu tortu Kraljice Natalije, spremljenu po originalnom receptu iz 1889. godine.

Muzej je otvoren od 11 do 18 časova.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milenica

Najlepše Vam hvala na ovom obaveštenju!Vekovima u dubini ušiju svih pametnih i posvećenih ljudi odzvanjaju mudrereči našeg velikog prosvetitelja, književnika i začetnika visokog obrazovanja u Srbiji, Dositeja Obradovića, kao savet, pouka i opomena:''Knjige, braćo, knjige, a ne zvona i praporce''.S delom našeg velikana Dimitrija- Dositeja Obradovića upoznala sam se u veoma ranom uzrastu, a nešto kasnije sam počela i da čitam njegova dela u sveobuhvatnom, originalnom izdanju.Koliko mudrih, plemenitih i dragocenih poruka je osnivač Velike škole, prve visokoškolske ustanove u Srbiji i naš prvi popečitelj (ministar) prosvete je velokodušno darovao budućim pokolenjima.''Mlada duša je podobna mekom vosku; u kakav ga oblik metneš i saliješ, takav obraz od njega načiniš'', jedna je od njegovih najlepših i najznačajnijih rečenica u niski bisera podarenih srpskom narodu, koja mi se zanavek urezala u pamćenje.U vreme kada se beskrupulozno i neštedimice zatire jezik i pismo, i njima se bez ikakvih ingerencija ukida nacionalni status, vredi hraniti i neprestano ponavljati reči jednog od najvećih dobrotvora svoga roda!

SERIJE