• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džek Trbosek ponovo u Londonu

Čuveni londonski masovni ubica Džek Trbosek uskoro će se vratiti na mesto svojih zločina koji su ostali nerasvetljeni. Stanovnici nekada siromašnog, a danas dobrostojećeg Ist Enda ne treba, međutim, da brinu za svoju bezbednost, jer će se misteriozni ubica iz XIX veka u njihovu četvrt vratiti samo kroz izložbu posvećenu vremenu, mestu, žrtvama i potencijalnim počiniocima zločina koji su šokirali Britaniju i pretvorili se u mit.

Čuveni londonski masovni ubica Džek Trbosek uskoro će se vratiti na mesto svojih zločina koji su ostali nerasvetljeni.

Stanovnici nekada siromašnog, a danas dobrostojećeg Ist Enda ne treba, međutim, da brinu za svoju bezbednost, jer će se misteriozni ubica iz XIX veka u njihovu četvrt vratiti samo kroz izložbu posvećenu vremenu, mestu, žrtvama i potencijalnim počiniocima zločina koji su šokirali Britaniju i pretvorili se u mit.

"Istražili smo Džeka Trboseka u kontekstu Ist Enda i objasnili ko je tada tu živeo i kako je bilo živeti u to doba u tom kraju", izjavila je kustos izložbe Džulija Hofbrand.

Ubistva i medijsko interesovanje koje su ona podstakla ukazala su na užasne uslove u toj četvrti u kojoj su cvetali prostitucija, bolesti, prljavština, nasilje i kriminal, kazala je ona.

Reagujući na jezive opise ubistava u štampi, oglasila se čak i kraljica Viktorija koja se u jednom od svojih pisama pita da li se može učiniti nešto za sirote žene te sablasne četvrti.

Izložba, koja će biti otvorena 15. maja u londonskom Muzeju na dokovima i trajati do 2. novembra, osvrće se, takođe, i na neke mitove koji okružuju ubicu čiji je identitet ostao nepoznat do današnjeg dana.

Obično se pretpostavlja da je Džek Trbosek ubio i iskasapio pet mladih prostituki. Koristeći policijske dosijee iz tog perioda, organizatori izložbe otkrivaju da su vlasti verovale da je ista osoba počinila ukupno 11 ubistava u periodu od aprila 1888. do početka 1891.

Najnovija istrazivanja navode na zaključak da je počinitelj bio pripadnik plemstva, pa čak i član kraljevske porodice koji je svoje sadističke porive iživljavao nad ženama sa dna društvene lestvice.

Misteriozni ubica je dobio ime nakon što je pismo pisano crvenim mastilom stiglo u tada glavnu novinsku agenciju. Ono je počinjalo rečima "Stalno čujem da me je policija uhvatila, ali neće me još dugo srediti..." i bilo je potpisano Džek Trbosek.

Izložba će biti propraćena serijom predavanja i razgovora kao i organizovanim šetnjama ulicama u kojima je pre 120 godina zloglasni Trbosek počinio svoja zlodela.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE