• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska nagrada uručena Solženjicinu

Ruskom nobelovcu, piscu i humanisti Aleksandru Solženjicinu (90) uručena je godišnja nagrada Fonda "Živko i Milica Topalović" u Domu ruske dijaspore u Moskvi.

Ruskom nobelovcu, piscu i humanisti Aleksandru Solženjicinu (90) uručena je godišnja nagrada Fonda "Živko i Milica Topalović" u Domu ruske dijaspore u Moskvi.

Nagradu je od predsednika UO Fonda, književnika Milovana Danojlića, primio njegov sin Stepan, koji je istakao litaraturni, a ne politički karakter nagrade.

"Neka nas seća da je Solženjcin za Rusiju želeo zdrav duhovni razvoj, što želi i Srbiji", istakao je on.

Stepan Solženjicin je rekao da njegov otac na događaje u Srbiji i jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova gleda sa saosećanjem.

"On tu dramu doživljava ne kao političar već sa ljudske tačke. Svaki rascep težak je za svakog čoveka, za svaku porodicu, tako je i za svaku zemlju. On brine za Srbiju i sve te događaje, kao čovek a ne kao političar", rekaoje Stepan Solženjicin, dodajući da o tome govori i njegovo nedavno obraćanje Srbima "koji ostaju da žive na nepravedno otcepljenoj istorijskoj zemlji, pokrajini Kosovo".

"Neka vam Gospod sačuva hrabrost da ostanete i ubuduće blizu grobova svojih bližnjih", poručio je Srbima autor čuvenog "Arhipelaga Gulag" i "Jednog dana u životu Ivana Denisoviča".

"Mnogi Srbi visoko cene Solženjicina zbog njegovih dela i njegove biografije, a i zato što je branio Srbiju kada je ona bila u nevolji", rekao je Danojlić, dodajući da je "Solženjicin osudio nasilje nad Srbijom i još jednom potvrdio svoj smisao za istinu i pravdu".

Nagradu, koja nosi ime Užičanina Živka Topalovića i njegove supruge Milice, sastoji od diplome i novčanog iznosa, a dodelio ju je žiri Fonda u kojem su osim Danojlića bili univerzitetski profesori Sanja Boškoviće i Đorđije Vuković.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE