• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Premijera neverbalnog teatra u "Madlenianumu"

Predstava "Oslikano injem" autora Miroslava Benke biće premijerno izvedena 15. marta u "Madlenianumu. Krajem marta "Madlenianum" će izvesti premijernu obnovu opere "Travijata", u aprilu premijeru komedije "Dama iz Maksima", a u maju operu "Dnevnik Ane Frank" ruskog kompozitora Georgija Frida.

Predstava "Oslikano injem" autora Miroslava Benke biće premijerno izvedena 15. marta u "Madlenianumu.

"Prvi put radimo ovakav projekat neverbalnog teatra. Odlučili smo se na osnovu ugleda i kvaliteta Art centra, u želji da tom saradnjom doprinesemo evropskoj godini interkulturalnog dijaloga", rekla je predsednica Upravnog odbora Opere i teatra "Madlenianum", Danka Teodorović.

Krajem marta "Madlenianum" će izvesti premijernu obnovu opere "Travijata", u aprilu premijeru komedije "Dama iz Maksima", a u maju operu "Dnevnik Ane Frank" ruskog kompozitora Georgija Frida.

Umetnički direkor "Madlenianuma" Dejan Miladinović, koji trenutno režira u Vankuveru, uputio je pismo povodom premijere "Oslikano injem" ističući da Benka stvara predstavu kao da slika.

"Njegove scenske slike, pune mašte i simbola, izranjaju iz snova, a snovi su prava potka za pozorišno tkanje", poručio je Miladinović.

Benka je izjavio da je inspiraciju našao u priči koju je slušao kao dečak, o slikaru koji je celog života slikao crkvu na seoskom trgu, dok su ga proganjali prvo nemački okupatori potom partizani, sve dok seni predaka nisu došle da ga odvedu sa ovog sveta.

"Scenario je nastajao dugo, ali sam ga na probama polako stavljao u stranu, osluškivao kako moji saradnici reaguju na tu priču i kroz improvizacije smo kreirali predstavu", rekao je on.

Benka, koji je dosta radio i u inostranstvu, pretežno u Slovačkoj, učestvovao je sa prethodnom predstavom "Hleba i igara" na Bitefu, nagrađen na internacionalnim festivalima u Teheranu i Kairu, a predstava je pozvana i na festival u Lajpcigu, koji će biti održan u oktobru.

Za novu predstavu, "Oslikano injem", on je izabrao muziku i dizajnirao svetlo, sa Srđanom Jovanovićem, dok je kostime kreirala Jelena Zlatković.

Pored Benke u ulozi slikara, u predstavi učestvuju Zdenko Kožik, Miroslav Kožik, Zlatko Gašpar, Vladimr Lakatoš, Ana Šagova, Marija Truman, Marina Vujović i drugi.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE