• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prirodnjačka otkrića viđena očima naučnika

U Bakingemskoj palati u Londonu otvorena je izložba o prirodnjačkim otkrićima ovekovečenim u raznim umetničkim delima, kao i skicama Leonarda da Vinčija.

U Bakingemskoj palati u Londonu otvorena je izložba o prirodnjačkim otkrićima ovekovečenim u umetničkim delima, kao što su neki crteži Leonarda da Vinčija.

U periodu od 16. do 18. veka "u Evropu su stizale nove životinjske i biljne vrste", rekao je Frans presu konsultant izložbe ser Dejvid Atenborou.

"To su vrste koje nikada ranije nisu viđene i umetnici su ih 'popisali' iz različitih razloga, ponekad da bi ih uvrstili u enciklopedije a ponekad samo da bi razumeli kako te životinje žive",
objasnio je britanski prirodnjak koji se proslavio dokumentarnim emisijama o prirodi.

Izložba pod nazivom "Neobične i retke stvari: umetnost i priroda u vreme velikih otkrića", prikazuje 130 crteža četiri umetnika i jednog kolekcionara.

Među najpoznatijim radovima su skice Leonarda da Vinčija (1452-1519) koji je predstavljen sa više od 20 dela. "Anatomija šape jednog medveda" je ujedno i prikaz seciranja koje je obavio italijanski renesansni majstor.

Atenborou izdvaja i "Lenjivca s ogrlicom" iz 1626, rad neidentifikovanog umetnika koji je životinju naslikao kako stoji na sve četiri noge iako ona, u prirodi, najčešće visi glavom naniže.

Izložba traje do 28. septembra.

(Beta/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE