• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Marina Abramović optužena za rasizam

Izvor mondo.rs

Zbog komentara umetnice u novoj knjizi, javnost se pobunila!

Marina Abramovic, svetski poznata umetnica srpskog porekla, naljutila je javnost komentarima u svojim memoarima, knjizi "Walk through walls".

Sporni komentari ticu se australijskih domorodaca, a evo šta je Marina o njima napisala.

"Oni izgledaju kao dinosaurusi. Zaista su cudni i drugaciji, i trebalo bi ih tretirati kao živo blago. Ali nije tako. Kada ih tek upoznate, morate da se potrudite. Za pocetak, zapadnjacima izgledaju užasno. Lica im ne lice ni na jedna lica na Zemlji. Imaju veliki torzo, što je samo jedna od loših posledica njihovog susreta sa zapadnom civilizacijom - ishrana bogata šecerom dovela je do toga da im se tela nadimaju, a noge im izgledaju kao štapici", napisala je ona.

Ovaj pasus podeljen je hiljadama puta na društvenim mrežama, uz haštag #TheRacistIsPresent, što je igra reci na racun performansa Abramoviceve 2010. u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku, koji se zvao "The artist is present" (Umetnica je prisutna).

Abramoviceva se oglasila na Facebooku, gde je objasnila da navodni rasisticki pasus iz knjige datira od pre više decenija, i da ne odražava njeno mišljenje o australijskim starosedeocima.

"Imam najvece moguce poštovanje prema aboridžinskom narodu, kojem dugujem mnogo. Vreme provedeno u Australiji sa clanovima plemena Pidžantdžatdžara i Pintupi bilo je transformišuce iskustvo za mene, duboko i neporecivo je moj život i umetnost ucinilo bogatijim. Sporni pasusi preuzeti su ih ranog, neobradenog nacrta moje knjige, odnosno iz mog dnevnika pisanog 1979. kada sam se prvi put susrela sa Aboridžinima. Ni na koji nacin te reci ne odražavaju moje razumevanje i ljubav prema Aboridžinima, koje sam u meduvremenu stekla uranjanjem u njihov svet, i koje i danas nosim u srcu", napisala je Abramoviceva.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava,kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dibidus

Nema rasizma nego je, opisavši STAV ZAPADNJAKA aktivirala moralnu paniku i hipokriziju naroda koji svoje stavove sahranjuju što dublje i što dalje od spoljašnjosti svog ponašanja.

Stanimir Branimir

Da, izgledaju drugačije kako je opisala. Da, imali su drugačiju ishranu pre dolaska zapadnjaka, i šećer im pravi mnogo više štete nego zapadnjacima, jer nisu evoluirali hraneći se njime. Genetski su najrazličitiji od svih ljudi na svetu, zato što su veliki broj milenijuma bili izolovani i razvijali se na podneblju koji nije sličan niti jednom drugom na Zemlji. Ali politička korektnost je od dobre ideje danas postala jedna od većih bolesti društva.

3stan

Baš me zanima da li je hrvati citiraju u svojim medijima sa "poznata hrvatska umetnica". :)

SERIJE