• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počinje jubilarni Bitef!

Izvor mondo.rs

Pogledajte program i najveće zanimljivosti 50. izdanja festivala!

U subotu uvece, pod sloganom "Na ledima mahnitog bika" pocinje 50. jubilarni Bitef koji ce sa 12 predstava u devet dana festivala i bogatim pratecim programom biti epicentar pozorišne umetnosti i kulture.

U glavnom holu RTS-a, u 19:30 festival svecano zapocinje izložbom "Nebo nad Bitefom", što je i zajednicki naziv za cetiri izložbe: Bitef u RTS-u, Bitef i Atelje 212, Bitef i New Moment, Bitef i Bitef teatar, koje ce posetioci moci da vide u zajednickoj procesiji Bitefovom zvezdanom stazom. A ukoliko to vece poželite i sami da izgledate kao iz ove price - ispred Opštine Stari grad dodite od 18:30 na Face paint u bojama Bitefa!

"Ulaz na izložbe je slobodan i pozivamo sve gradane i poštovaoce Bitefa da se pridruže pedeset godina dugoj istoriji festivala kroz foto, video i audio forme spektakularne poluvekovne istorije Bitefa, koja cini i mapira savremenu pozorišnu istoriju sveta, ali i i savremenu kulturnu istoriju grada Beograda", navode organizatori.

Program pocinje izložbom u RTS-u koja prikazuje na koji je nacin RTS pratio i pomagao Bitef,od njegovog osnivanja. Od zgrade RTS-a, šetnja se nastavlja ka Ateljeu 212, pozorištu u kome je Bitef poceo svoj istorijski put, to jest instituciji u okviru koje je Festival osnovan, i koja je organizovala njegovih prvih dvadeset izdanja. Sledeca lokacija je galerija New Moment u kojoj ce biti izloženi plakati Bitefa. Ovaj prostor izabran je da bi se prikazalo mesto koje, u istoriji Bitefa, pripada agenciji New Moment, koja se tokom prethodne decenije bavila vizuelnim identitetom Festivala. Na kraju, publika se spušta do zgrade Bitef teatra, pozorišta osnovanog s ciljem da se bavi produkcijom Festivala, ali i da tokom pozorišne sezone prati i prepoznaje bitefovske tendencije u okviru lokalne scene izvodackih umetnosti. Izložbe su uvrštene u program manifestacije DANI EVROPSKE BAŠTINE - Kulturno naslede i zajednice -živeti s nasledem.

U nedelju, 25. septembra sa pocetkom u 19:30 na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, najveca senzacija savremene kineske plesne scene, Plesno pozorište Tao, posle trijumfalnih nastupa u Londonu, Parizu, Berlinu i mnogim drugim svetskim metropolama, svecano ce otvoriti 50. Bitef predstavom 6&7 . Svecanom otvaranju festivala prisustvovace veliki broj zvanica iz javnog, kulturnog i politickog života, diplomata, svetskih umetnika i kriticara. U sali Narodnog pozorišta publiku ce pozdraviti mnoge zvezde Bitefa koje su obeležile njegovih 50 godina: Ala Demidova, Majkl Koveni, Natalija Vagapova, Žorž Bani, Eimuntas Nikrošijus, Tomas Ostermajer, kao i regionalni gosti, Dušan Jovanovic, Haris Pašovic, Borut Šeparovic i mnogi drugi.

Treceg dana festivala, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, bice svecano otvoren 28. kongres Medunarodnog udruženja pozorišnih kriticara (IATC-AICT) pod pokroviteljstvom Grada Beograda, koji ce ove godine takode proslaviti jubilej, 60 godina od osnivanja. Kongres ce otvoriti Žorž Bani i Margaret Sorenson, a na njemu ce se okupiti preko stotinu pozorišnih kriticara iz cak 40 zemalja sveta.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE