• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Milanska Skala na Beogradskom festivalu igre

Peti beogradski festival igre počinje u petak uveče, a okupiće izvođače iz Italije, Izraela, Velike Britanije, Francuske, Švajcarske, Holandije i SAD. Pod sloganom "Više od igre", program festivala biće izvođen u Centru "Sava", Beogradskom dramskom pozorištu, i Operi Madlenianum.

Peti beogradski festival igre počinje u petak uveče, a okupiće izvođače iz Italije, Izraela, Velike Britanije, Francuske, Švajcarske, Holandije i SAD.

Pod sloganom "Više od igre", program festivala biće izvođen u Centru "Sava", Beogradskom dramskom pozorištu, i Operi Madlenianum.

Posebnu poslasticu za ljubitelje plesa predstavlja prvo ikada gostovanje baleta milanske Skale, koji će izvesti novu predstavu "Mediteranea", u koreografiji Maura Bigonzetia. Predstava je rađena na muziku Mocarta, Ligetija, Palestrina i drugih, kostim potpisuje Roberto Tireli, a glavna rola poverena je Masimu Muruu.

Balet Skale samo dva puta godišnje nastupa van Milana, pa je ovo posebna čast za Beograd, rekla je direktor i selektor festivala Aja Jung.


Balet"Mediteranea" je premijeru imao 25. marta, pa će ovo biti svojevrsna internacionalna prezentacija, u izvođenju kompletne produkcije Skale, čije je dovođenje, istakla je Jungova, bilo težak zadatak koji bi "svakome izmamio suze".

Etoile (zvezda) baleta Muru je novinarima rekao da je spremanje koreografije bilo zanimljivo, ali i teško iskustvo, jer je Skala uglavnom posvećena klasičnom repertoaru, dok je prvo izvođenje "Mediteranea" u Toskani pre 15 godina bilo namenjeno modernom ansamblu od 14 igrača.

Muru je rekao da je ova predstava "poetična, ali na momente i nasilna". On je dodao da je muzičko i plesno putovanje kroz Mediteran zapravo put kroz sopstveno biće, a kako to izgleda u izvedbi jedne od najprestižnijih i najuglednijih umetničkih kuća, pogledajte u petak u Centru "Sava".

Na Festivalu gostuje i vodeća izraelska plesna grupa Inbal pinto sa predstavom "Šejker", Alias i "Hvatanje prašine" (Švajcarska), Šen Vei i "Posvećenje proleća", "Slobodan pad" (SAD), kao i londonska trupa Henri Oguike sa predstavama "Malo crveno", "Granice izražajnosti", "Ples tigra" i "Plava linija".

Na festivalu će nastupiti i slovenački Nacionalni balet sa predstavom "Pret a porte", kao i Nacionalni balet iz Marseja sa predstavom "Metapolis II".

Holandska trupa izvešće "Poetične poraze", iz Rima dolaze predstave "Emotivna ravnoteža" i "Nafas", a švajcarska grupa Alias, koju pamtimo od predstave "Težina sunđera", ove godine dolazi sa "Hvatanjem prašine".

Beogradski festival igre, čiji je direktor i selektor Aja Jung, održava se pod pokroviteljstvom Međunarodnog saveta za igru pri UNSCo, a realizaciju programa festivala podržavaju Ministarstvo kulture Srbije, Skupština grada Beograda i ambasade zemalja učesnica.

Više o programu, gostima i rasporedu pročitajte na zvaničnom sajtu Belgrade dance festivala.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE