• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radovan Treći na postamentu

Spomenik jednog od najčuvenijih Zaječaraca Zorana Radmilovića, baš kakav je bio u nezaboravnoj predstavi "Radovan III", krasiće uskoro njegov rodni grad, na prostoru ispred gradske biblioteke.

Spomenik jednog od najčuvenijih Zaječaraca Zorana Radmilovića, baš kakav je bio u nezaboravnoj predstavi "Radovan III", krasiće uskoro njegov rodni grad, i to na prostoru ispred gradske biblioteke, prenosi "Glas javnosti".

Vajar je Milanko Mandić, a spomenik će biti izliven u bronzi, a na ostrvce između tri ulice u Zaječaru trebalo bi da bude postavljen za petnaestak dana.

"Mislim da sam uspeo da pogodim njegov karakter. Kod glumca bi trebalo da se vidi da je glumac, ali da ne bude preterano. Taj njegov stav, ta poza iz 'Radovana' mi se učinila najpogodnijom, jer je tim minimalnim gestom pokazao svu svoju veštinu", rekao je autor spomenika Zoranu Radmiloviću, pobednik na pozivnom konkursu opštine Zaječar.


Pre 23 godine Milanko Mandić je pravio skulpture za Radio-televiziju Srbije, za, kako reče, neki dokumentarac.

"Zoran je trebalo da glumi, čini mi se, Đuru Jakšića, a moj zadatak je bio da izvajam lik glumca koji je malo trebalo da liči i na pesnika. Spremio sam se za rad, Zokija sam fotografisao, pa sam ubrzo posle toga otišao na more. Tamo pročitam u novinama da je preminuo", priča Mandić i dodaje da je od kolega iz Radmilovićeve predstave vajao i lik Milana - Cacija Mihailovića, popularnog Jelenčeta, takođe za pomenuti dokumentarac. Sve te biste su nestale u fundusima RTS-a.

"Kroz lik Radovana je najbolje, čini mi se, ocrtan i Zoranov karakter. Ta njegova 'pomagala', kapa, peškir, doprinose da se uoči da je u pitanju baš najpoznatiji Radmilovićev pozorišni lik.

Umetnik kaže da je problem jedino bio kratak rok, jer je imao mesec dana da sve završi. Obično za ovakav poduhvat treba najmanje godinu dana.

" Fotografisao sam u toku rada i to mi je pomoglo da ocenim kako sve izgleda. Fotografija je surova, napravi dve dimenzije i kad pogledam neki put, odjedanput, vidim da su noge kratke. Imao sam nekoliko skica, ali kad pogledaš sutradan, odmah vidiš da nije to - to. Uradio sam i jednu skicu gde sedi na stolici, ali sam se ipak odlučio za onu njegovu šeretsku pozu".

Predstavu "Radovan III" pogledao je desetak puta, a omiljena replika mu je "Odem u biblioteku u sred bela dana... naručim, pojedem, popijem..."

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE