• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Konačno: Muzej Beograda - 7.000 godina istorije

Izvor mondo.rs

Grad Beograd dobiće svoj muzej, koji će sa površinom od 13.000 kvadratnih metara biti najveći muzej u glavnom gradu. Vrednost radova je između 10 miliona evra i 15 miliona evra.

 Muzej grada Beograda - 7.000 godina

Muzej ce biti smešten u zgradi u Resavskoj 40b i radovi bi mogli da pocnu krajem sledece godine.

Sredstva ce biti obezbedena delom iz budžeta, a delom od donacija, pošto ce biti pokrentua velika donatorska akcija.

U toj zgradi danas je predstavljeno pet idejnih rešenja za rekonstrukciju i komisija bi sledece nedelje trebalo da izabere pobednicki projekat, a zatim sledi izrafa glavnog projekta i zatvaranje finansijske konsturkcije.

Vesic: 7.000 godina naše istorije

"Pozvacemo Beogradane da daju doprinost da 7.000 godina naše istorije i sve ono što imamo kao grad Beograd konacno dobije svoju kucu i da u muzeju grada izložimo celu našu istoriju, kulturu i tradiciju", rekao je gradski menadžer Goran Vesic.

"Muzej bi trebalo da bude otvoren za par godina. Beograd je jedan od retkih gradova, a možda i jedini, koji nema svoju zgradu muzeja. Za par godina Beograd ce dobiti dolicnu i raskošnu zgradu muzeja, kakvu i zaslužuje", rekao je ministar kulture Vladan Vukosavljevic novinarima posle predstavljanja idejnih rešenja.

U muzeju biti izložene arheološka zbirka, umetnicka zbirka i ostale zbirke kojima grad raspolaže.

"To ce biti snažan impuls muzeološkoj ponudi Beograda, koja ce biti interesantna i gradanima Beograda i Srbije, ali i sve vecem broju turista koji dolaze u Beograd", je Vukosavljevic.

Vukosavljevic je naveo da ce projekat sigurno biti završen i da ce republicka i gradska vlast dati sve od sebe da se to dogodi u što kracem roku.

Savremena praksa u razvijenim državama je da se sredstva za rekonstrukciju objekata kulture ne obezbeduju u celosti iz budžeta, nego se u finansiranje ukljucuju i fondovi, dobrotvorne organizacije i pojedinacni donatori.

"Stoga cemo pokrenuti veliku donatorsku akciju za obezbedivanje sredstava za Muzej Beograda i nadamo se da cemo tako povratiti i duh zadužbinarstva. Imena najvecih donatora bice uklesana na zidove muzeja", rekao je Vukosavljevic.

Ministar kulture je podsetio da je u toku rekonstrukcija Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti, a uveliko se planira i gradnja Gradske galerije na Kosancicevom vencu površine 1.500 kvadratnih metara, dok ce konkurs za Filharmoniju biti raspisan u prvoj polovini sledece godine, kao i za rekonstrukciju Paviljona Cvijeta Zuzoric.

"Beograd ce za dve godine moci da se podici sa nekoliko kapitalnih objekata iz oblasti kulture, što ce biti istorijski iskorak", rekao je Vukosavljevic.

Gradski menadžer Goran Vesic rekao je da ce površina muzeja biti 13.000 kvadratnih metara i da ce to biti najveci muzej u glavnom gradu Srbije.

"U ovoj zgradi nikada nije bio muzejski prostor i ovo ce biti najveci muzej u Beogradu. Bilo nam je potrebno dve godine da bi rešili imovinsko-pravne odnose sa Vojskom Srbije i da završimo sve što je neophodno", rekao je Vesic.

Vesic je najavio i da ce prostor na Trgu Republike, na kojem je danas tržni centar poznat kao "Staklenac", u buducnosti takode biti namenjen kulturi.

"Decenijama se nije ovoliko posvecivalo kulturi i gradnji objekata", rekao je Vesic.

Gradski urbanista Milutin Folic rekao je da je svih pet idejnih rešenja koja su ušla u uži izbor ispunilo sve kriterijume i da nijedan izbor nece biti greška.

"Ovo nece biti samo muzej, nego i citav kompleks, jer ce posetioci moci i da popiju kafiu i kupe nešto u muzejskoj prodavnici", rekao je Folic.


Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Valjevac paja

Lepo,lepo a sto vam zvrji prazan onaj kompleks, kuca cveca ,,u elitnom delu Beograda Dedinju . Prvo covek je najveci zlocinac Srpskog naroda , drugo to i nije pravi on, ako jeste posaljite ga kuci u kroasaniju. To je proslo vreme i totalno je ne potrebno u metropoli kakav je Beograd.

istina

Muzej kriminala, propalih snova, besmisla i beznađa .

PETAR .

Cudo jedno ,sada i muzeji smetaju .

SERIJE