• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tesla i Pupin - pogledajte izložbu! (VIDEO)

Izvor Tanjug

U Beogradu je otvorena izložba o dvojici istaknutih naučnika i vizionara, koja traje do 1. decembra.

"Ovo je dokument o mestu sloge a ne suparništva, kazala je Tanjugu Aleksandra Ninkovic Tašic autorka ižložbe "Tesla i Pupin na istom putu" povodom otvaranja izložbe u Istorijskom muzeju Srbije.

Ova postavka je nastavak izuzetno uspešne izložbe o Mihajlu Pupinu, koja je tokom proteklih godinu dana izazvala ogromno interesovanje javnosti i privukla veliki broj posetilaca.

Autorka izložbe je naglasila da da je pred publikom prica o Mihajlu Pupinu i Nikoli Tesli koji su nas ljudskošcu zadužili.

"Artefakti govore o tome gde su se naši velikani sretali i šta su zaista jedan o drugome govirili, kako su matematicki saradivali. Kada gledamo u Mihajla Pupina i Nikolu Teslu vidimo dva decaka koja su odgajana ljubavlju svojih majki. Ta ljubav je od njih nacinila divove koji su celog života tragali za znanjem.Zzelela sam da pokažem kako je veliki svet video te divove", kazala je Ninkovic Tasic.

Dvojica naših istaknutih naucnika ostavili su neizbrisiv trag u istoriji svetske nauke, ali i u drugim oblastima ljudskog stvaralaštva.

Ova interaktivna izložba ima za cilj da njihovo naslede ukrsti, ukazavši na sve tacke susreta ova dva velika coveka, kao što su: poreklo, odnos prema narodnoj tradiciji, licnost i uloga majke, susret sa Amerikom i prisustvo u americkoj javnosti, odnos prema umetnosti, zajednicki susreti, ali što je najvažnije - njihov susret na velikom putu naucnog stvaralaštva.

Upotreba modernih tehnologija i posebno takozvanog koncepta proširene stvarnosti, dace poseban doprinos doživljaju ove postavke, jer ce posetiocima omoguciti da uživo cuju i vide Pupina i Teslu.

Strucna vodenja kroz postavku za individualne posetioce organizuju se subotom od 13 i 15 casova.

Izložba ce biti otvorena do 1. decembra, nakon cega ce biti prestavljena u još pet gradova (Kragujevac, Kruševac, Niš, Novi Sad i Idvor), a ideja je da se nizom aktivnosti kao što su radionica za decu, predavanja i strucna vodenja, aktivira citava Srbija.

Zvanicno ce se završiti u rodnoj kuci Mihajla Pupina u Idvoru, gde ce materijal i eksponati ostati kao deo stalne postavke ove kuce - muzeja.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

kk

Gde u Beogradu?Neka adresa,broj,cena ulaznice?

SERIJE