• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Međunarodno bijenale minijature deveti put

Ministarstvu kulture Srbije najavjleno je 9. Međunarodno bijenale umetnosti minijature na kome će od 20. aprila u Modernoj galeriji Kulturnog centra u Gornjem MIlanovcu biti postavljeni radovi 586 autora iz celoga sveta.

Ministarstvu kulture Srbije najavjleno je 9. Međunarodno bijenale umetnosti minijature na kome će od 20. aprila u Modernoj galeriji Kulturnog centra u Gornjem MIlanovcu biti postavljeni radovi 586 autora iz celoga sveta.

Umetnički savet te manifestacije je odlučio da ove godine , umesto u dosadašnjih sedam, budu zastupljeni umetnici u devet izložbenih kategorija. Reč je o slikarstvu, grafici, skulpturi, crtežu, fotografiji, inetrmediju, videu, primenjenoj umetnosti i sakralnoj umetnosti.

Novina je i to što će ovoga puta, ali i na narednim Bijenalima učestvovati i specijalne selekcije pojedinih zemalja. Ovoga puta reč je o Švedskoj, Makedoniji, Austriji i Rumuniji. U pratećem programu Bijenala publika će imati priliku da vidi i dokumentarnu izložbu "Džon Lenon i Joko Ono".

Pored radova autora iz skoro svih evropskih zemalja, publika će tokom dva meseca, koliko će trajati postavka, imati priliku da se upozna i sa umetničkom minijaturom Japana, Australije, SAD, Brazila, Argentine, Tajlanda i Kanade.

Žiri Bijenala, u kome su italijanski slikar i likovni kritičar Valerio Beruti, likovni kritičar i kustos iz Slovenije Barbara Novakovič Kolenc i članovi Umentičkog saveta Bijenala Mileta Prodanović, Dragana Palavestra i Saša Janjić, Gran pri ovogodišnje manifestacije dodelio je autorki iz Srbije Anici Vučetić za video rad "Uočavanje".

Prva nagrada za slikarstvo pripala je Grku Gregoriu Goudelijasu za rad "Potera", autor najbolje grafike ("Na prodaju I") je Radu Burijak iz Rumunije. Prvonagrađena skulptura "Kamile" delo je Ile (Ila-Kristijan Riger) iz Austrije.

Prva nagrada za crtež pripala je Hani Rajković iz Srbije za rad "58 stepeni", a za sakralnu umetnost, takođe našoj umetnici Zorki Stevanović za "Otkrovenuje Jovanovo". Evgenija Portnoj Kostić (Srbija) dobila je prvu nagradu za primenjenu umetnost za rad "Generator I", a Sara Aplgren iz Švedske za fotografiju nazvanu "Uvek ćeš mi biti važan.

U novouvedenim kategorijama Vani Urošević iz Makedonije pripala je prva nagrada za intermedij, za rad "Alhemijska kutika", a Veri Stevanović iz Beograda, prva nagrada za video diptih "Portret za moju majku i moju ćerku".

Počasni gost Bijenala sa skulpturama malog formata je naša poznata vajarka Olga Jevrić.
Organizator Bijenala je Kulturni centar Gornjeg Milanovca, a pokrovitelj Skupština opštine Gornji Milanovac i Ministarstvo kulture.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE